Assalamualaikumm....
hari nihh haku nakk share reesepii nasi ayamm...nihh memang makanan feveret kamii sekuarga lahh...tiap2 mingguu mestii adoo menuu nihh wajib....nak sediakan nyerr memang mudahh dan copekk..dalam masoo 1 jamm lehh siappp sumoo....jomm layannn..
Resepi nasi
4 cawan beras
4 cawan stokk ayam (air dari rebusan ayam)
2 biji bawang merah - dimayang
1/2 biji bawang besar - dimayang
2 biji bawang putih - diketuk/ mayang
3 helai daun pandan 1 ½ liter stok ayam
sedikit penumis(bunga lawang, pelaga bunga cengki
minyak/ butter/minyak sapi untuk menumis
Sedikit garam
Cara:
Cara memasak ayam:
1 ekor ayam
Didihkan air dan rebus ayam selama 15 minit. Keluarkan ayam daripada periuk dan toskan.
perap ayam bersama
sos tiram
kicap
madu
garam secukup rasa
gula
( bahan nihh korang agak2 lahh yerr..hakuu punn menn sedapp atii jerr letakk...)
kaluu nakk letakk wawang putehh n kecikk punn ok..dulu2 watt letakk gakk skangg nihhh malehh dahh sempoii jerr.....sodapp gakkk..heheh
ayam nihh perapp lahh daalm 1/2 jam pun ok sudahh..blehh goreng
Cara membuat sos kicap
cili padi ( ikut kepedasan lahh ) nak podehh lotakk banyakk
2 ulas bawang puteh
garam
gula asam limau nipis.
sos tiram cikit....
sos cili
lada kering blender
bawang puteh
asam keping
gula garam
cuka
tepung jagung
campurkan sumer n masak hingga pekat (kuantiti agak2 lahh yoo)
bahan2 ulamm
daun salad
timun
tomato
daun sup
Cara Memasak:
Panaskan minyak bawang putih. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar.
Setelah naik baunya masukkan beras dan stok ayam, garam sedikit pewarna kuning.
Masak nasi sehingga tanak.
nihh lahh uperr nasikkk nyerr....
nihh ayammm nyerr....
supp ayammm..
sos cili...
ulam-ulaman...
alamakk sos kicapp n timunn tertinggal lahh picture...eemmm takpolahh
layannn..selamat mencuboo..eekkkk
Comments:
There are 3 comments for Nasi Ayam...versi vokasional kudat..haha
apo itam na ayam kao 2 hanguih ko,ko tlolap jap td 2
apa2pun g/try...from k.nda K.L
tak hanguhh tuhh dohh..lotakk maduu tuhh yangg dioo jadii kalerr gituu...sodapp itamm manihh..hahahh