Pau gebus....

Assalamualaikum wrt..

lama dah tak bersiaran..di blogg..urrghh.payah betul mau wat n3 b di blog skrg...bukannyer apa kekangan masa..waduhh sebuk bangat..tak tau apalah yanga aku sebuk sangat....

hari nihh nak share resepi pau gebus..as usual resepi dari jintanmanis.com..tenkiuu ros...pauu nihh memang lembut n gebus...marilahh cuba yerr kengkawan..


Pau Gebu ( water roux)
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya

500 gram tepung pau ( low protein flour)
3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)( aku guna krimwell..gara2 kehabisan shortening)
220ml air suam+1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
4 sudu besar water roux
2 1/2 sudu kecil yis

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux

-masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

untuk inti kelapa
3/4 cawan kelapa parut ( ros guna kelapa inti tu)
3 sudu besar gula merah
satu ikat daun pandan
sedikit air suam

(aku guna inti kacang merah..beli dah siap di kedai..so jimat masa)

1. campurkan semua bahan di dalam kuali dan gaul sebati, angkat dan sejukkan.

variasi inti bagi pau
sri kaya pandan
kacang merah
krim coklat

( Sila gunakan semua bahan yang berwarna putih, bagi mendapatkan pau yang putih apabila di kukus nanti, jangan gunakan marjerin ataupun minyak masak bagi menggantikan shortening. )

Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.


2. Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan masukkan 2 sudu kecil inti kelapa dan tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.

3. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.

- paling penting pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, bagi mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus nanti. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.



Doh yang siap diuli...biarkan selama 1 jam




Doh sellepas 1 jam...mengembang cam belon..



Dah siap letak inti..biarkan 15 minit sebelum kukus..






nihh lahh uper pauu gebuss...memang lembut..guna water roux



yang nihh pau versi goreng..

Selamat mencuba..

p/s- sorry ada gambau yang tak baper clear..blurr..bila downloads jadi cenggitu plak...kat file okey jjerr..masalah teknikal

PIZZA HOLISTIC..@ pIZZA Kampung ngeh..ngeh

Assalamualaikum....wrt

first n3 untuk bulan mac...alamakk slow betullah n3 tahun nihh....cebuk bangatt lahh balik skulah dah penat tak da mood nak ngadap komputer....heheh soo ari nihh nak share ngan korang sumer resepi pizza...tapii pizza nihhh pizza kampung jer tauu sebab tak cukup bahan guna jerr aper yang ado kat umah heheh..rsesepi kat bawah nihh barulahh pizza betuii...soo korang kalu nak buatt ikut lah resepi di bawah nihh..akuu cuma amik reespi rotii jerr untuk base dia...untuk filling dan toping..blasah jer lahh..heheh ikut citarasa masing2...



nih bahan-bahan yang aku guna



gambau sebelum di bakar


sebelum bakar..gambau versi blurr...hihih



siap di bakar...baru kuar oven panas lagi....




dah makan..tinggal separuh jer lagi....ngeh..ngeh..



Pizza
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya

*Untuk Doh*
250gram tepung roti
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis

*untuk filling*
(i guna sadin tuna with mayonis, nenas, lada benggala, bawang tomat, sosej, sos tomato n sos cili n cheese cheddar)
sosej yang telah direbus dan dihiris nipis
sedikit lada benggala, nenas dan tomato yang dihiris dadu
sedikit taburan oregano@ dry pasley

* Untuk Toping* - mix cheese@mayonis+sos cili@tomato

Caranya.

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada dua bahagian dan bentukkan bulat seperti base pizza, cucukkan dengan garpu dan biarkan naik sedikit, masa yang diperlukan lebih kurang 30 minit.

5. Sapukan setiap base pizza dengan sos tomato, ratakan ke seluruh doh, tabur kan lada benggala hijau, nenas, tomato dan sosej serta toppingkan dengan mozarela cheese.

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza perang., sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, Sesuai untuk sarapan dan hidangan minum petang. Selamat Mencuba.