Donat dan mee udang ..sarapan pagi nihh..

Assalamualaikum....








lama sudah tak berhapdet blog nihh..alamak dah tumbuhh sawang lahh pulakk....
heheh almaklumlah cuti skolah kann...passa tuhh bulann januari nihh agak buzy skit ader mak ngan adik mai kat umah soo tak dapek lah nak ngadap komputer nihh...

actually hari nih ader kelas kek, sementara menunggu anak murid datang aku pun cam lipas kudung jap menghappdet blog nihhh hehehh

actually nak share ngan u alll resepi mee udang nihh...donat dah biaso kann....si along dari semalam request nak makan donat...tokak aku pulak request nak makan mee udang..asyik makan mee goreng joo..tengok dalam peti ado udangg...naaahhh apo laiee pekena mee udang lah aku pagi nihhh.....










jom layan rseespii duluu...

1 paket mee kuning - di celur
1/2 kilo udang - asingkan kulit & kepala
1/2 ekor ayam
Bahan2 Utk Dikisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
8 - 10 tangkai cili kering
Cara-cara

Rebus ayam dengan 10 cawan air selama 30min. Angkat biarkan sejuk dan asingkan isi ayam. Tulang ayam simpan dulu.
Kulit & kepala udang digoreng hingga kekuningan/caramelised. Masukkan dalam air rebusan ayam & rebus utk 15 min atau lebih.
Keluarkan kulit & kepala udang dari air rebusan dan masukkan tulang ayam dan teruskan merebus. Kulit &
kepada udang dikisar dengan 1 -2 cawan air dan masukkan dalam air rebusan.
Guna minyak yg goreng kulit udang tadi untuk menumis bahan2 yang dikisar. Tumis hingga keluar minyak dan ada bau sikit kemudian tuangkan dalam air rebusan.
Masukkan udang yg dah tak berkulit. Imbang rasa kuah dengan garam & gula/perasa. Jika nak sedikit pekat boleh tambah 2 sudu besar tepung jagung. Tambah air jika perlu.
Hidangkan dengan sawi/kangkung, taugeh yg dicelur, tauhu goreng, telor rebus, daun sup & daun bawang, cili potong & bawang goreng.

okey selamat mencuba kengkawann..jupo laiee..