Bun oat jagung....

Assalamualaikumm....

hmm..bulan nihhh musim gajin nak merotii....actually buat eksperimen sambill balajau lahh tuhhh...as usual try n error..nak makan punyer pasal tak masuk kelas punn..terjahh jerr resepi katt tennet nihhh..berlambakk...yang pentingg rajin nak cuba eek...

so ari nihh nak share rsesepi rotii lagii....nak suggest blog yang palingg siokk untukk di jadikan rujukan wat rotii nihh ialah...jengjeng..jintanmanis.com..memang bestt tq yer ros resepi roti nihh akak dapat dari blog ros....tqtqtqtq...

semangat dan sumber inspirasi nak merotii nihh aper lagii dari cik ct norzafina tuhh lahh gajin toll wat roti...gebus2 plakk tuhh cam tuann dia...heheheh kt tuh dapur ct norzafina....

kawan2 jangan tak cuba yerr tryy lahh wat roti nihhh, bagi aku bila dah menjadi tuhh perghh satu kepuasan yang teramat sangat....pah nihh nak try wat pizza lakk..nak tunggu stok tepung roti ader di kudat nihhh....

jom layan gambau n resepi ekkk..ros mintak izin CNP kat blog akak yerr...

Roti Oat Jagung Manis Hokkaido
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

*Untuk Doh*
250gram tepung roti (aku guna superfine jer)
50 gram tepung gandum ( tak letakpun)
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
3 sudu besar gula
30gram butter ( boleh ganti dengan marjerin atau shortening)
160ml susu segar suam @ air suam
6gram yis
40gram Oat ( ros guna jenama quaker oat)
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
1 sudu kecil bread improver ( x letak pun takpe atau boleh diganti dengan water roux)
4 sudu besar sweet cream corn ( ros guna sweet corn dari Hokkaido)

* Untuk Gliss* -baki telur+beberapa titik madu+1/2 sudu kecil susu segar dan sedikit sos kastard.

Cara-caranya

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. bentukkan doh mengikut selera masing-masing, doh tu kalau nak buat bun kecil-kecil boleh dapat dua acuan.) Untuk roti dalam acuan sandwish tak perlu di jalurkan dengan sos kastard hanya perlu di gliss sebelum dibakar selama 28 hingga ke 30 minit.

5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dalam acuan petak dan jalurkan dengan sos kastard, akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.



Doh yang siap di uli lebih kurang setengah jam gak....sampai kuar poluh heheh



biarkan doh..tutup ngan kain bersih hingga naik 2 kali ganda



Siap sedia untuk di bakar....hiasan ngan kastard wat sendiri tuhh....5 minit siap



baru kuar oven..panas




Nih lah hasilnyer...gebus alhamdulillah....

selamat mencuba yer....

Udang Goreng tepung

Assalamualaikum...

Actually nih menu kami makan tengahri nih...saja nak share resepi udang goreng tepung tuhh....sebelum nih jarang buat sebab lecehnyerr... rasa nxak mxakan tunggu kuar KK baru order kat tiara tom yam..situ jer yang best....

google punyer google jumpa lah rsesepi udang goreng tepung yang simple bangat n sedap...rangupp lagii....jomm layann

Udang goreng tepung

tepung gandum
garam
gula
air
eno

bancuh tepung garam gula dan air...(agak lah yer jangan terlalu pekat n jangan terlalu cair)masukkan eno pun agak2 lah...

sebelum goreng cewlup udang dalam telur n goreng dengan minyak yang banyak n panas...

selamat mxencuba hasilnyer memang tak mengecewakan





makan dengan sos pun sedap..udang fresh dari tamu sikuati..ngeh..ngeh..



Sotong goreng tepung..adunan yang sama...



Tomyam..campur ayam, udang, sotong



Telur dadar..kawan baik si tomyam..heheh



Anak2 yang dah redy tuk ngapp.....posing tak sememeh blako nihh..

Roti oh roti....

Assalamualaikum wrt..

Bersiaran kembali ya kawan2...kali nih nak share resepi roti ngan korang, actually hasrat nak bikin roti nihh dah lama terpendam disobabkan maso yang begitu tidak mengizinkan..maka tertangguh..nahhh...

hari skolah, tak sabar dah nak wat gak roti nihh dah beminggu2 carik tepung roti n high protein takdo di kudat..last skali jumpa tepung superfine arghh layan joo lahhh...nengok stok lam peti ais ader lak inti kelapo yang dah di sira nahh apo laiee..eksperimen roti kelapo lahh haku malam tuhh....

alhamdulillah pess time buatt hasilnye tak lah mengecewakan akuu tapii lehh improve laiee...jomm layan gambau n resepi..tq to blog www.jintanmanis.com kak ros..i like ur blog n resepi rotinyer sangat mavelleous..TQ jugak pada Siti Norzafina abd mutalib, nengok roti kat dapur dioo memberi semangat n menggiurkan heheheh.....

kawan2 leh try yo..

Bahan-bahanya
300gram tepung roti (aku guna superfine je)
50gram tepung gandum (aku tak letak)
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
2 sudu besar butter@marjerin
180ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux

* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

resepi water roux, aku buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama
25 gram tepung gandum
125 ml air

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3 bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan mengikut bentuk yang digemari, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih, masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.




roti yang sedang mengembang di dalam oven...










roti yang dah siap untuk di makan...

Rumahku Syurgaku under construction 70-80%

Assalamualaikum...

Hai kawan-kawan..bersiaran kembali...di arena maya, heheh tahun nih slow lahh entry di blog...masa tuhh macam tak cukup jerr, ini pun curik2 maso ngadap komputer, anak2 dah tido, budak2 asram pun baru habis prep..so dapat lah mengadap sekojap...

kali nih nak entry pasal rumah lagi yang masih under contruction..dalm 80% lah nak siap..alhamdulillah, tak sabar nak nengok hasil tukang cino nihh okehh kahh...baru nihh cuti CNY hubby ada balik kg sekejap,..so dapat lah snep sikit2 gambau yang terbaru untuk mengetahui progression rumahku....insyaAllah dijangka bulan 3 nanti siapp...bedebor nak tunggu kejaann potong gaji kat slip....heheh baper lah yang tinggal ekk...kalu tak berhutang tak dapek lah makcik nak buekk rumah.....

Bila buat rumah nihh berhabis betul rasanyer, dulu dengar orang cakap jerr..skarang bila kita sendiri dah lalui barulah rasa dan tau nih tak cukup tuh tak cukup nih nak tambah tuhh nak tambah...macam2 lagi lahh..kekadang tuhh tension gak mikir mano lah nak korek laie nihh..tapi setakat nihh alhamdulillah, Allah bagi jalan penyelesaiian kepada msalah...so syukur lah kan

nasihat aku kepada kengkawan yang seangkatan cam aku tengah progress nak buat rumah, simpan lah duit kotijensi banyak2 sikit yerr...heheh cam aku nihh pitih kureng....so nasiblah kann...buat setakat yang mampu jo lahh...hehe

oklah jom layan gambau lah...


Nih dapur dan ruang makan



ruang makan dan bilik tamu



Pandangan hadapan rumah kami



nih ruang tamu n family


Nih lah ruper rumah kami...

oklah thats all for cuci2 mata..nati kita jumper on next n3...bye

Assalamualaikumm....

Alhamdulillah...setelah sekian lama mesin jahit kuu tidakk berusik dan bersentuhh..akhirnyerr ku sentuhi juaa...gara2 nak menjahit baju anak....lately nihh si kakak nihh suka sangat pakai baju kurung....baju kurung pulakk sumer dah sempit n tak muat...so dengan semangat yang membara cuti skolah nihh akuu nak siapkan jugak baju dioo..5 psang aku gunting baru siap 1...yang 4 lagi nak tunggu semangat menjahit datang balik nihhh...heheh

skarang nihh semangat menghapdet blog yang tongah bersawang nihh..heheh harap-harap lepas nihh jangan lah hilang mood menjahit nihh...baru2 nihh tempah baju kat kg punyelah mahall...terasa pulak menyesall naper lah tak jahit baju sendiri kann..sekurang-kurangye ringan beban membayar upah...kalu tempah sepasang 2 okey jugak nihh sekali tempah 10 pasang...kalu purata satu pasang rm35 kalu sepuluh pasang dah ..berapa...lom lagii tempah kain sutera pulakk....lagi mahal upah...

so kengkawan yang dii luar sana kalu ada kemahiran menjahit..jangan lupa jahitlah baju sendiri..terutama cikgu cekgih yang setiap tahun tukar baju baruu..cam haku nihh tak kiro lahh rayoo ko tidakk....bukan nak menunjukk..tapi kalu dah saiz badan tiap2 tahun naikk??? erghhh terpaksoo lah tukar baju baruu..kannnnn...

oekyy jo layan gambau yang agak blur jugakk...sakitt mato denn..



nihh lah ruper mesin jahitt yangku tinggalkann.....



nihh plakk mesin jahit tepii...yang terjemm...kono hantar kodaii..baiki..baru lehh jahit.



nih lahh baju kakak...walaupun tak bapo nak comey ummi jahitt...okeylah kan untuk pakai sendirii....



sib baikk ado skill laiee....heheheh



tak sabar udahh kak langg..hari nihh siap hari nihh jugakk pakai.....hahah



sayangnyerr gambau kak lang blurr....

Kelas kek pertama bersama wani...

Assallamualaikum...

N3 yang kedua untuk tahun baruu....bulan febuarii baru dapat nak entry actually ado banyak bahan nak di masukkan bulan januari hari tuh tapi tak berkesempatan....

hari nihh nak share pasal kelas yang aku buat semalam...heheh nak kater aku nihh terror sangat buat kek tak jugaklahh banyak laiee yang kene blajau, tapi oleh kerana kekangan masa dan wang hinggit di saat ini sooo....tak dapek lah teruskan niatt tuhhh....

actually kelas nihh nak share ngan kengakawan jerr saper2 yang request nak balajau bleh lahh kann di ketika masa tengah mengizinkan nihhh....kalu nak blajau kat luarr payah tempat jauh dan bayaran agak mahal jugak lahh....tapii honestly speking kalu nak ilmu bakery nih kene lah kuarkanmodal skit jangan lah berkira sangat..kadang-kadang pengorbanan yang kita lakukan dari segi wang ringgit kalu dengan hati yang ikhlas insyaAllah dengan izin dariNYa kita akan mendapat pulangan nyer kembali InsyaAllah...

bagi yang rajin surfing kat internet, thats good idea, pengalaman saya dalam dunia bakeri nihh saya lebih banyak luangkan masa mengadap komputer surfing kat internet...memang lah dapat memberi jawapan kepada persoalan but u have to try n error lahh....dan berkorban masa juga tenaga.

okey tak yah cito panjang2 jom layan gambauu yang tak berapoo comeyy...guna hp jerr camera hubby bawak balik kg..huhuhu



Proses memutar kek....nak masak kek nihh...span mix coklat


Bancuhan buttercreamm..pas nihh nak main2 ngan buttercreamm...



Sedang bermain-main ngan buttercream.....blaja pegang nozell



Sementara menunggu kek masakk..nahh siap udahh bunga ros si wani nihh..comeyy kann..okeylah for the beginner..tahniah



okey kek dah masak......sejukkan dulu bebrapa jamm sebelum hias.




proses menfilling kek....



proses menopping kek bermula.....




okehh dahh siapp toping...skrang proses mengemaskini kan kek supaya kemas.....




Okeyy dah siapp punn hiass...cantikk kan....



nihh lahh ruper kek si wani...Tahniah anda berjaya menyiapkan sebijii kek..


kepada sesiapa yang ingin merasai pengalaman dalam membaking dan nak wat kek sendiri leh lahh roger2 saya masuk kelas yerr.......selamat menjamu matoo..

P/S sorry yerr gambau blurrr..apsal lahh camera henpone aku nihhh....???