Kek Pisang

Assalamualaikum dan salam sejahtera..semuaa...

lama dah tak tepekk resepii kek..kannn kalii nih nak tepekk resepii kek pisangg, baruu buatt hari ahad yang lepas..kebetulan pulakk hari senin tuhh ada kengkawan nak datang umahh..soo dapat lahh menjamuu dorang nasi ayam, kek pisang n kek harijadii angahh....timoo kasihh kepada kengkawan yang sudii datang nawi sekeluarga dan wan od sekuarga....harap berpuas hati ngan hidangan dan layanan jemput datang lagii...nawi sekuarga dah pindah ke semenanjung..sajoo datang sini nak abihkan tiket free katonyerr...

apo punn jomm layann resepii.....cobaan kali pertamoo..oklahh tapi tak minatt sangat makan kek pisangg kaluu apaam pisangg sukoo lahhh...heheh







KEK PISANG

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek (aku guna 8 biji pisang emas)
1/2 cawan minyak masak (aku guna butter cairr)
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak, curah dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minti atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

p/s: kalu guna oven biasa cam haku nihh suhu 130 pun dah ok masa 40 minit jerr...masakk..

Comments:

There are 0 comments for Kek Pisang

Post a Comment