HAAAA..EKSPERIMEN PERTAMO..CHEESE BLUEBERRY CAKE... JOM LAYANSSSSSSSS
Posted by Noor Azian Binti Yaacob at 12:50 AMAlhamdulillah...akhirnyerr..jadii dahh eksperimenn pertamoo akuu nihhh...cheese cake blueberryy...yumyumyum...
balik jerr dari KK jamm 7.30 malamm akuu terus proses eksperimenn yang pertamoo akuu nihhh....dengan semangat waja..terus jerr wat blueberry cheesecake nih....eemm hasilnyoo...memang sodappp kek nihh..cumoo untukk beginner cam akuu nihh rasoo ehh dahh ok dahh tuhhcumoo kaluu nak amikk tempahan kono improvee lagii lahh....komen2 dari orang yang memakan kek nihh oklahh sodapp...(perasan masuk bakul angkek sendiri) kepada penggemar2 kek cheese lehh cuboo lahh memangg sodappppppppppp..kwang..kwangg..selamat mencuboo yoooooooooooooo
olehh kerana akuu dah kepenatan..kek masak jerr akuu pun kasi biar dalam oven....banguin pagii bila aku kuarkan darii ovenn....naaaa..turun skitt kek ekuu tuhh...tapii rasa maintainn lagii..uperr jerr tak bapoo comey....heheheh
Lepas tuhhh letakk topingg blueberry filling...n..simpann dalam petii sejukk....yumyum
dah sejukk lehh lahh potong...............eemm sodapp bangat....
nihh akuu bagii kat anak murid....sekoping...upahh gii belii teh ais hahahaa..hubby tongahh bakar ikan masoo tuhh hauss giloo..soo mintak tolong budah gi belii air teh ping kek kantain..terujerr budakk tuhh dapekk kek nihh...feveret sayooo nihh cekguu....lehh tompahh koo dioo tanyoo...??? akuu punn cxakapp koo mkan lahh dulu..kana aperr kang kalu bagii tau harga kangg kok terkojut plakk kann..kek cheese memang mahal....huhuhu
JOM LAYANN RESEPI...............HUHUHUHU
KEK KEJU BLUEBERRY
Bahan A -Base Biskut
120 gm biskut chipsmore (haku guna biskut merry jaahh....)
2 s/b butter
Cara
1. Mesinkan halus biskut.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.
Bahan B - Filling
250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur]
2 s/b blueberry filling
Topping:
Filling blueberry..
[bolih dibeli siap dari kedai alat kueh/kek
atau dalam tin dari supermarket. ]
Cara:
1. Panaskan oven 150 C selama 5 minit. ...
2. Pukul putih telur sehingga naik gebus saperti bueh sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur...dan juga pemukul telur kering dari minyakatau air.]
3. Pukulkan keju kerim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul algi sehinggga rata.
5.. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7. Buat teknik kaup-balikkan adunan.
8. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10 .Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
11. Bila telah amsak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
12. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
13. Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.
SELAMAT MENCUBO YOO KENGKAWAN..................LAYANSSSSSSSS
Comments:
There are 2 comments for HAAAA..EKSPERIMEN PERTAMO..CHEESE BLUEBERRY CAKE... JOM LAYANSSSSSSSS
setakat kek mcm nih dh biaso mkn....buek lah kek lain dr yg lain....buek kek krim or blubery kat bawah...baru org terkojut mkn eh
ooo..koo dahh biasoo makann koo denn tak biasoo laieelahh...baru blaja2 nak makan cheese..hmmmm memang sodapp upoo eehh cheese nihh asal lahh denn lambekk sangat berjinak2 ngan cheese nih...huhuhu koo tak cayoo suruh bini ko buekk ekut resepii den bagi tuhh gerenti jadii lahh....