Assalamualaikumm sumer...
Hari nihh nakk citoo pasall eksperimen hakuu yang ke ompekk....Coklat moist cake..
alkisah nyerr terbuatt kek nihh waktu skulah ialah kerana hakuu dahh janji ngan si along mauu bikin nihh kek...pagii tuhh dia request nakk bawak gi skulahh...alamak..along kek tak buatt lagii umii penatt baruu pulangg main badminton...memangg flett badan hakuu nihh almaklumlahh..dahh sepuluh tahun tak main..tup2 turun mainn haperr lagii urat dwaia sumerr longgar n sakitt lahh hahaha...
tapii malam esoknyerr hakuu gagahkan hatii untukk watt kek cekelatt nihh demii anak ku yang tersayang..wakaka...sooo hakuu pun teruskann lahh eksperimen nihh...kek cekelet nihh dah biasoo buekk dahh..cumoo tang dekoo jerr takk ponahh laiee....cekelat banyakk giloo lam ais box apo laiee blasahh lahhh ngann decoo skalii...
jomm layann hasill n reespi n gambauu skalii....
Resepi kek cekelet
Bahan
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula perang/castor
Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila
Bahan C
1 cawan susu cair atau susu segar
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak mazola atau minyak sayuran biasa
1 gelas air panas
Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.
Cream Coklat
Bahan
300 gm coklat masakan [potong kecil]
50 gm fresh cream
1 sudu madu n butter
Cara.
1. Panaskan fresh cream hingga bubling.
2. Bila menrenek ditepi periuk tutup api.
3. Masukkan hirisan coklat dan kacau hingga coklat cair dan masukkan butter dan madu.
4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut kesukaan sendiri.
nihh yang siapp di decoo...takk santekk sangatt lahh...almaklumlahh tryy n error jerr nihhh nengokk kek tennet cara nak buat coklat ganache tuhh.....
lagii mencabarr deco ngan coklate ganache nihh...fuhhhh berpolehh dennnn...
nihh ruperr rosee takk jadiii..hubbyy tanyoo bungooo apoo nihhh...hahahah blasahh joo lahh..sifuu katoo resepi coklatt tukk rosee lainn.....nak tauu gii kelass lahh..heheheh takpoo cuboo duluuu...adoo budgett natii lehh poiee kelass kann..heheh
bodingg kek topii punn tak berapoo comeyy sememeh joo nihhh...hisyy nampakk eehh denn kono poiee kelas lahh kann....huhuhuhu
nihh ruperr kek yang baru masakk..hakuu kukus jerr korangg nak bakar pun blehh gakk...
oklahh slamatt mencuboo
Comments:
There are 3 comments for EKSPERIMEN YANG KE 4..CMC deco with coklat ganache
haha....cuba lagi tapi aku rasa sukatan topping tu fresh creamnya mcm ckit.....yan punya topping pekat tak?ko try 300gm cooking n 120 whip cream or susu cair or susu UHT....
k.nizah: heheheh ok sifuu tenkiu nanti akuu tryy lagii hahah biasolahh try n error...ginilahh hasilnyoo..tapii best ada kepuasan....minatt
try..jangan x try...cuba sampai dapat... mntau.. panjang umor kek ni sampai d skul...muga2 aku pon dapat makan kek ni lg..hahahaha :)