cheese cake blueberry

Assalamualaikum....hari nihh nakk share resepi cheese cake blueberry...ada kawan request mintak resepi soo lehh lahh sapa nak try..yer



Bahan-bahan ( 23cm )

BASE:
110g Butter - cairkan
200g Biskut digestive - klu xde, apa2 biskut pun boleh
50g Almond flakes - toast

FILLING:

500g / 2 buku Cream cheese
30g Butter
120g Gula Kastor
1 lemon - grate kulit & perah jus (optional, Along xletak sbb xsuka bau lemon)
30g Tepung jagung - ayak (bleh guna tepung gandum or tepung kek)
200-300ml whipping cream (selalu nya Along guna 1 pket kecil, lain brand lain berat nya, tapi tak perlu accurate sgt)-bleh guna reduce cream 1 tin
4 biji Telur - pukul sedikit
150g Blueberry pie filling
TOPPING:
1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
30ml Air
150g Blueberry pie filling

Cara-cara

1.Hancurkan biskut & gaul dgn bhn2 base. Chill sehingga di perlukan.(bakar minit dan simpan dalm peti sekejap)untuk merangupkan base.
2.pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, parutan & jus lemon & tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
3.Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
4.Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam.
5.Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
5.Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.

okey selamat mencuba yer...

Comments:

There are 0 comments for cheese cake blueberry

Post a Comment