Rumahku Syurgaku under construction 40%

Assalamualaikum..

kali nihh nak entry pasal rumahh lagii...harii tuhhh gambau tapak ngan tiangg jerr..kali nihh dah siapp ikat dinding lebih kureng 40% laaa...excited tak sabar nak balik kg..huhuhu















layan jerr lahh gambauu nihh...kamereman amik gambau caca merba dahh....

Assalamualaikumm

Jamuan nihh merupakan aktiviti terakhir kami untuk menutup tirai 2010....actually ada satu lagi progrem makan2 iaitu jamuan asrama yang melibatkan semua penghuni asrama SEMVOK pada 11 November 2010 nanti...eemm yang tiuhh tak payah citolahh kann..actually aku nak cito pasal jamuan aspuri yang telah dilaksanakan pada 24102010 yang lalu..Alhamdulillah selesai sudah majlis makan2 tahun nihh..simple jerr yang penting dapat makan kann... terima kasih kepada yang turun membantu saya memasak pada hari tersebut..penattnyerr hubby ku sampai demam hari senin amik MC haku pulakk jangan cakapl lahh sib baik tak domam..hari senin pengsan sapa malamm..huhuhu macam nak kenduri kawinn plakk gasoo ehhh....apa punn asalkan dorang happy dah lahh kann...

jom layann gambau2 sekitar persediaan , menu malam tuhh....



nihh kek yang disponser oleh warden aspuri..aku n betrice harap semua dapat makan lahh yerr...



Stesen nasik minyak pelangi + ayam masak merah+ dalca daging+ acar mentah



Stesyen pulut kuning+ rendang daging+ serunding bilis



stesen satey n nasi impit n kuah kacang


SUASANA MEMBAKAR SATEYY PETANG TUHHH...LAYANNN












ANTARA KEK YANG DISUMBANGKAN....


Coklat walnut



Lapis Cheese




Blueberry kek







BERGAYA PADA MALAM TUHHH....




sorry gambau tak bape clearr..camera HP jer tuhhh.....


AKHIR KATA CIKGU UCAPKAN SELAMAT MAJU JAYA DALAM SPM 2010, DAN BERJAYA DI DUNIA SERTA AKHIRAT...SEGALA KESALAHAN ANDA DAN ILMU YANG CIKGU BAGI TELAH CIKGU MAAFKAN DAN HALALKA....AMIN.

Rempeyek kacang tanah....

Assalamualaikum....

Hok nihh punn serupoo gakk kuehh turun temurunnn..soo akuu nakk masukkan ke dalam blog supaya keturunan akuu besokk ghetii bikin ini kuehh....heheheh jom layannn

kali nihh buatt rempeyek versi malehhh...nakk copekk siapp tak gunoo acuann punnn serakk kat tepi kualii jerrr...ituu pun punyer lahh lama nak siapp....sib baikk adoo ghamai anak kat asrama nihhh tolong buattt...skali lagii hakuu bancuhh n demoo bebrapa kalii...dorang lahh tolong siapkannn......

actullly nihh lahh antara menu kuehh rayoo yang dapat disiapkan untuk di santap masa jamuan aspurii nantiii.....

nak resepi jugakk kerrr...actually rsesepi kuehh nihh pun haku dah renovete dari mak haku punyerr....ampun yerr mnakkk....tapii lepas haku renovete haku dah share hasilnyer ngan mak akuuu.....hehhehe siap pesan laiee balik sokk buekk kek umah pulokk yoooo..okehhh makk berehhh.....




Resepinyer

2 pek tepung beras
5 biji telur ayam
2-3 sudu tepung gandum
1-2 sudu tepung jagung
sedikit air kapur
3 labu bawang putih
2 genggam ikan bilis (aku guna sukatan kg lahh sikit) ikut cito rasa lah yerr kalu letak banyak laiee sodap
2 pek (yang hga RM1) jintan manis, jintan puteh, n ketumbar
2 biji kelapa ambil santan
1 kilo kacang tanah (basuh dan toskan)
garam dan gula secukup rasa


Cara2
1. Masukkan tepung beras+gandum+jagung+ telur+ ikan bilis yang ditumbuk+ rempah jintan manis+ jintan puteh n ketumbar yang di blender kedalam adunan.
2 masukkan santan dan kecairan adunan tuhh agak2 lahh yerr jangan terlampau pekat n terlampau cair....tang nihh yang aku tak tau nak habak nihhhh.....aku masak ikut instingg tuhh yang payah nak bagi resepi kek orang...harap korang paham lah yerr....
3. boleh mula goreng letakkan kacang tanak sikit dalam adunan dah serakkan adunak sesenduk di tepi kuali.
4. tak nak bagi melekat siram ngan minyak panas hingga kueh tanggal..biarkan kunig hingga masak.then angkat.


okeyy selamat mencube yerr...

Haaa....yang nihh pulakk kuehh turun temurunn kuarga akuuu....mak akuu kalu raya tak buat tak sahh lahh camm tak longkap joo hari rayoo tuhh...zaman haku skolah2 duluu nihh lahh kuehh yang pertamoo dioo buekk..kekadang naikk boring gakk aku asyik2 mak buekk kuehh nihh yooo...takdo kuehh lain laiee koo....tapii biloo dah tuo2 nihh menurun pulakk kek akuuu...dah adoo family nihhh akuu kalu tak buekk kuehh nihh waktuu gayo raso cam tak sah pulak gayoo....tuhh lahh kann anak2 pulakk sukoo makan...lom siapp buekk kuehh dahh licinn tak sompekk nak simpann.....actually kuehh goyang kali nihh haku dahh renovete resepii omakk dennn...hahahah nakk laiee sodapp lah katoo kannn....puehhh denn renovate nihhh try n error baruu jadii sodapp.... kek tennet pun tak dooo nihh kok nak jupoo punn dalam blogg denn nihh joo lahh heheh...kojap cakap nogorii kjojap akuu layan joo lahhh...bahaso tak ponting yang pentingg korang paham lahh yooo....

tapii kann satuu yoo nak bagi tauu korangg buekk kuehh nihh memangg ponekk....jangan berdiri lamo2 sakit lutut kalu nak buekk turun aannn dapur ko tuhhh bersilo kek atehh lantai yooo....


jom layan resepi

Kueh goyang
nihh haku bagi resepi untuk 2 pek tepung beras

2 pek tepung beras
5 biji telur
2 biji kelapa ( parut ambil santan yang sekali perah) aku guna blender je
2-3 sudu tepung gandum
1-2 sudu tepung jagung
sedikit air kapur
gula ikut kemanisan yang korang mau lahh yerr....aku buatt ikut slera aku jerr...jangan manih2 nanti penyakit datang....sedang2 jer lahh

CAra2
1. Masukkan tepung beras+telur+gula+ tepung gandum+tepung jagung+ santan, bancuhh hingga jadi adunan yang tidak terlampau pekat dan cair....agak lah yerr.
2 panaskan minyak letakkan acuan kueh dalam minyak panas, tunggu sehinnga acuan panas.
3. celupkan acuan tadi ke dalam tepung yang sudah di bancuh n goreng, kasi goyang2 acuan hingga tanggal kuehh tuhh..
4. ulangi proses tuh hingga adunan habiss....( tang nihh yang ponek nihh)

JOM layan gambau

Aku bancuhh jerr selebihnyerr...anak2 ku di asrama yang tolong buatt..diorang mau blaja bikin kuehh bahhh....

tengokk gambau macam bentukk adooo.....heheheh




SELAMAT MENCUBA YERRRR......

Biskut Maa'mor

Assalamuaalaikum....

Rasa cam nak hapdet blogg....hari nihh nak share satu biskut raye...actually biskut nihh bukanlah the latest..tapii haku baru blaja buat jerr...selalu dengar tak penah buat punn..so baru2 nih jamuan raya aspurii teringin lah nak wat biskut nihh...APO Laiee google resepi kek k.zah lahh..eemmm sedapp resepi dioo menjadii biskut ma'mor haku tahun nihhh....lembutt jerr n rasa kacang yang lazatt...olehh kerana nak rayoo haji kann jadii jomm lahh try buat kuehh nihh...kat tenet memang banyak rseepi nihh tapii macam2 versii kann...buat2 takut tak jadii pulakk membazir jerr..soo akuu pun mintak ngan org yang dah proo buekk biskutt nihhh tq pada K.zah yang sudi share the resepi....jom layannnn

BISKUT MA'MOR

400gm kacang tanah yang sudah di kisar (bakar or goreng dulu kacang yer pahh tuhh kisar ngan blender)
300gm tepung gandum (goreng tepung hingga ringan..tanpa minyak)
1 tin kecil minyak sapi ( cairkan)
1 cawan susu tepung
1/2 cawan gula kastor
butter or marjerin untuk lembutkan doh (aku guna goldern churn 1 tin..tak habis pungg..

CAra2

1. gaulkan semua bahan kacang tanah+ tepung+susu tepung+gula hingga sebati
2. masukkan minyak sapi n gaul dengan goldern churn hingga jadi doh
3. bulat2kaN dan bakar pada suhu 130 darjah selama 20 minit..ikut oven masing2 yerr..oven hakuu nihh gitulah ragamnyerr....heheh
4. dah masak gaul sama gula kastor...siapp untuk di makan....





siap untuk di bakar



Siap untuk di ngappp.....
biskut nihh hakuu bancuhh...n..yang tolong settle kann apoo laiee..anak2 aku kat asrama nihh lahhhh



SELAMAT MENCUBA

Assalamualaikumm...

hari nihh nak share camamno nak buekk kulit popia basah...ado kawan2yang request soh tepek kat blog..so layan lahh yoo....kepada yang dah cuboo jadii murtabakk lehh lahh nengokk camano nak buekk..akuu siap videokan laiee..hehehe..rsesepii raso eehh dah tepek duluu nihh demonstration nak buekk camanoo..ok layannn..




Bancuhan tepung


step 1...



step 2



Dah siapp...



aku try download video kat dalam nihh tak jadii lahh..korang layan gambau jer lahh..harap dapat membantuu yerr....

Selamat mencuba.

Tempahan Kek Oktober...

Assalamualaikumm....

hari nihh curi2 masa tukk hapdett blog..napaknyerr bulann nihh sloww skitt hapdet blog nihh...macamm kurengg plakk masoo...fulll..hehehe tapii hari jumaat nihh ada kelapangan skitt..esok dan ahad dah sebuk dahh tak dapat nak mengadap komputer nihh...citoo banyakk nakk tepekk..tapii sabau2 lahh yooo layann gambau kek duluu..yumyum





Lapis Cheese



Span kek Vanila with Blueberry filling









LApis cheese deco with ala vantage..hehee






Cchiffon coklat walnut








kes takdoo karennn soo gambauu golappp bahhh...





Lapis cheese lagiii....





Blueberry cheesecake....yumyum..kaya ngan blueberry heheh

Alhamdulillah ada jugak tempahann untuk memahirkann diri kuu nihh...yang baru balajau..harapan agar kawan2 yang tempah puas hati dan sedap makan..AMIN