CUCUR UDANG

Assalamualaikumm....

lagiii jumpaa...hari nihh nak share resepi cucur udang....eemmm sejakk ghetii watt cucur udang bulan posa duluuu..eemm menuu nihh bersambung2 lahh tukk orgg kg n lepahh raya pun dokk makan cucur udang jugakkk eheheh....dulu biasa wat cekodokk udang jerrr..la nihhh improve lahh skittt....kuahh punn dahh bertambahh sedapp...hehehe aderr rahsiaa nakk jadikann kuahh nihh besttt natii akuu kongsii katt sinii...korangg tryy lahh buatt yerrr....

Jomm layann gambauuu...






Resepi untukk cucur udang

1\2 kilo tepung gandum
sedikit tepung jagung
1 biji telur
sedikit garam n gula
kobis
carrot
sengkuang (kalu suka)
taugeh
daun bawang
bawang besar potong dadu
udang
air untuk bancuhan
1 sudu penuh baking powder

sukatan untuk sayuur2an tuhh korang agak2 lahh yerr..ikut citarasa masing2.

cara2
Tepung gandum DIBANCUH DENGAN AIR KEMUDIAN MASUKKAN TELUR, TAUGEH, DAUN KUCAI, UDANG, UBI KENTANG, GARAM DAN GULA DI GAUL SEHINGGA SEBATI. KALAU BOLEH BANCUHAN BIARLAH LEMBIK SEDIKIT. GORENG DENGAN MENGGUNAKAN MINYAK YANG PANAS

bahan2 untuk sos

bawang kecil
bawang putih
cili kering blen
gula
asam jawa
garam
petis
tepung jagung (untuk pekatkan)

cara2
1. tumis bawang ngan minyak, hingga naik bau dan masukkan lada kering yang telah diblender.
2. masukkan air, asam jawa, garam gula masak hingga pekat, tambah kan air tepung jagung dan petis.

Selamat mencober...

Comments:

There are 0 comments for CUCUR UDANG

Post a Comment