Popia Basah.....yumyum

Assalamualailum wrt...

kepada pembaca blog yang budiman..hari nihh haku nakk share camana nak wat popia basahh...actually this is the pess time haku watt...terujerr betull nak watt..hmm punyerr lahh payah nak wat daripadoo menyedikan kulit pah tuhh inti dioo pahh tuhh sos..perhhh..take time gakk...tapiii berbaloii sebab hasilnyerr memangg puass hatii dan makan pun puass hati...tambahh pulakk this kuehh adalah kegemaran hubby kuu apoo laiee melantakk lahh dioo hehehh...nihh yang wat haku nakk buekk laiee nihhh....

biasoo lahh kann sebagai ibu dan isteri kalu kitoo masak anak n hubby makan puass hatii kitoo pun semangat lahh nakk masak lagi kann....oklahh dah lewat nihhh jomm share the recepie..actually resepi nihh haku dapat dari satu blog nihh sudipkayu.blogspot..thankiu pada tuan punyerr blogg eekkk.....

Bahan2:

(dlm 12 keping gitu)
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan air
1/4 sudu garam
2 sudu besar cuka masak.
1 biji putih telur

Cara2:
Gaul kesemua bahan dan peram sekurang2nya 1/2 jam. Bila dah perap, amik non stick dan hidupkan api sederhana. Kemudian amik sejemput tepung tadi dan oleskan pada kuali tu dgn gerakan dari luar kedalam. Buat pusingan satu arah sahaja. Biar kering dan angkat, ta yah terbalikkan.

Bahan2 inti:
2 btg carrot (hiris halus)
1/4 kobis (hiris halus)
1/2 biji bwg besar (mayang
2 sudu besar udang kering dah kisar( haku guna ayammm jerr tak suker udang kering)
1 sudu kecil minyak utk menumis
haku tambah telur..kalu suka

Cara2:
Tumis bwg besar & udang kering.Kemudian masukkan carrot & kobis. Masak sehingga sayur layur.

Tips: Carrot tu mmg aku suruh potong halus instead of sagat. Saja bagi rangup2 sikit.

Bahan2 untuk sos:
2 ulas bwg besar (dikisar)
Cili kisar
air asam
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 1/4 cawan air)
Gula dan garam
haku tambah petiss mak bee..bagii lagii koww....memang best hubby pun puji...

Cara2:
Tumis bahan kisar sehingga kering. Kemudian masukkan air asam sedikit.Gaul2. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung. Fungsi tepung jagung nak bagi dia likat sikit. Kemudin perisakan dgn gula & garam.

Bahan2 lain:
Kacang tanah tumbuk. Sangai kacang, buang kulit & blender.


Cara2 menghidang.
Amik sekeping kulit popia. Sapukan rata dgn sambal di seluruh permukaan. Kemudian taburkan kacang tumbuk. Pastu buh inti sayur dan gulung.

NIH LAHH HASILNYERR PUAN2.....LAYANNNNNN





kali nihh buatt takk banyakkk..becos of nbak cuberr duluuu...kalu wat banyakk2 kang takk jadii membazir jerr..soo pahh nihh leh lahh buatt lagii n ulur2 kat jirann..heheh

Comments:

There are 0 comments for Popia Basah.....yumyum

Post a Comment