Tat nenas

Assalamualaikum wrt

hari nihhh genapp 53 tahun negaraku merdeka....Selamat menyambut hari merdeka..kami dah celebrate kat skulahh tadii..soo this is the last entryy for this month....hitung hari nak balik kg nihh insyaAllah kalu tak der paper hb nihh kami skuarga akan bertolak balik kg..tahun nihh haku akan beraya di rumah mak mentua...huhu pess time nak berayoo di umahh mak mentua nihh..terujerr gakk..yang pastinya kami dah lama tak beraya di kg halaman..kat mana pun sama jer kan yang penting balikkkk kampunggg...along nagah k.lang dah sebuk tanya bila moo bnalik kg masing dah excited dahh nihhh....almaklum lahh nak berayoo soo citoo pasal gayoo lakk kann..actually haku nak share resepi tat nenas nihh...

kepada yang menempahh timoo kasihh banyakk..walaupun tempahan tak banyak yang haku ambill...ada lagi yang nak menempahh tapii takut tak sempat siapp..alhamdulillah siap gakk tat nenas tempahan hakuu..tinggal tukk diri sendiri jerr tak wat lagii nihh..org kg nak rasa gakk tat hakuu nihh heheh...

oklahh jom kitoo share the tecepi, tahun sebelum nihh haku wat tat guna tepung ready made jerr tapii tahun nihh haku tukarr resepi lainn...n hasilnyer memang sodapp..cedukk kat tennett gak nihhh....jomm layannn

resepi tat nenas

2 cawan setengah tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 1/2 sudu tepung kastard
1 sudu minyak sapi
2 sudu susu tepung
1 penutup esen vanilla
1 cawan majerin haku guna goldern churn- rm 12.90 la nihh hg dia rm 16++ fuhh memang mahal..pure creamery butter
125 g butter or marjerin pastry - untuk jadikan doh. sebab cawan golden churn tuhh masih tak cukup untuk lembutkan doh.
sedikit esen vanila
1 biji kuning telur.


cara-cara moo bikin..layan lahh gambauu nohh..

oh yer luper pulakk jemm nenas tuh hakuu bikin sendiri jerr....bahan2 main agak2 jerr..

nenas
gula
kayu manis dan bunga cengkih
sedikit esen vanila

parut nenas dan masakkan dengan gula dan bahan di atas sehingga jadi jem









nihh dah siap bakar......suhu oven haku cam biaso 130 darjah jerr masa 15 minit...



nihh tat yang dah siap..di tempah oleh kawan2 skulah jerr...eemm tolong buatt..kepada yang rajin lehh lahh try this resepi....

Popia Basah.....yumyum

Assalamualailum wrt...

kepada pembaca blog yang budiman..hari nihh haku nakk share camana nak wat popia basahh...actually this is the pess time haku watt...terujerr betull nak watt..hmm punyerr lahh payah nak wat daripadoo menyedikan kulit pah tuhh inti dioo pahh tuhh sos..perhhh..take time gakk...tapiii berbaloii sebab hasilnyerr memangg puass hatii dan makan pun puass hati...tambahh pulakk this kuehh adalah kegemaran hubby kuu apoo laiee melantakk lahh dioo hehehh...nihh yang wat haku nakk buekk laiee nihhh....

biasoo lahh kann sebagai ibu dan isteri kalu kitoo masak anak n hubby makan puass hatii kitoo pun semangat lahh nakk masak lagi kann....oklahh dah lewat nihhh jomm share the recepie..actually resepi nihh haku dapat dari satu blog nihh sudipkayu.blogspot..thankiu pada tuan punyerr blogg eekkk.....

Bahan2:

(dlm 12 keping gitu)
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan air
1/4 sudu garam
2 sudu besar cuka masak.
1 biji putih telur

Cara2:
Gaul kesemua bahan dan peram sekurang2nya 1/2 jam. Bila dah perap, amik non stick dan hidupkan api sederhana. Kemudian amik sejemput tepung tadi dan oleskan pada kuali tu dgn gerakan dari luar kedalam. Buat pusingan satu arah sahaja. Biar kering dan angkat, ta yah terbalikkan.

Bahan2 inti:
2 btg carrot (hiris halus)
1/4 kobis (hiris halus)
1/2 biji bwg besar (mayang
2 sudu besar udang kering dah kisar( haku guna ayammm jerr tak suker udang kering)
1 sudu kecil minyak utk menumis
haku tambah telur..kalu suka

Cara2:
Tumis bwg besar & udang kering.Kemudian masukkan carrot & kobis. Masak sehingga sayur layur.

Tips: Carrot tu mmg aku suruh potong halus instead of sagat. Saja bagi rangup2 sikit.

Bahan2 untuk sos:
2 ulas bwg besar (dikisar)
Cili kisar
air asam
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 1/4 cawan air)
Gula dan garam
haku tambah petiss mak bee..bagii lagii koww....memang best hubby pun puji...

Cara2:
Tumis bahan kisar sehingga kering. Kemudian masukkan air asam sedikit.Gaul2. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung. Fungsi tepung jagung nak bagi dia likat sikit. Kemudin perisakan dgn gula & garam.

Bahan2 lain:
Kacang tanah tumbuk. Sangai kacang, buang kulit & blender.


Cara2 menghidang.
Amik sekeping kulit popia. Sapukan rata dgn sambal di seluruh permukaan. Kemudian taburkan kacang tumbuk. Pastu buh inti sayur dan gulung.

NIH LAHH HASILNYERR PUAN2.....LAYANNNNNN





kali nihh buatt takk banyakkk..becos of nbak cuberr duluuu...kalu wat banyakk2 kang takk jadii membazir jerr..soo pahh nihh leh lahh buatt lagii n ulur2 kat jirann..heheh

Tempahan kek....

Assalamualaikumm.....

Tak sempat lagi nak berceloteh dlaammm blog nihhh..korang layan gambauu duluu lahh yerr cuci2 matoo....kwang..kwangg


kek nihh ditempah oleh ustad Moktazar untuk isterinyerr...harap ustad puas hati..n terima kasih atas tempahan yer...

actually decorating for this cake, aku test lukih kartoon n caler ngan piping jelly tuhh..nampakk kerr uperr tuhh camm oklahh santekk guna piping jelly kalu lukih kartoon..oleh kerana aku masih dalam proses P&P soo this kartoon free jerr tak charge punn...hehhee tahun nihhh tahun promosii soo kaluu saper nak tempah kek haku bagi hg promosiinyerr..heheheh


Kek nihh plakk di tempah olehh zira sahak...hmmm sorry no idea yerr zira..soo simple decoo jerr..orderr last minute...soo aper yang ader jerr lahh yerr..anywayy thnkiu for the order lain kalii datang lagii...ehh order lagii...harap puass hati ngan kek tuhh.....




Kek nihh plak ditempah olehh nazmi untukk befdayy dioo n isterinyerr..tahniahh sambut befday bulan yang samoo yoo takk....haa kek nihh hakuu deco ngan bunga rose..hmmm takutt luper sooo hakuu pun melayan lahh bunga rose nihh....comey gakk rose hakuu tuhhh..hmmm rose yang paling haku puass hatii lahhh setakat nihh..hehehe saya budak baru blaja lah kata kannn...heheh timo kasihh daun keladi yerr mii lain kali tempah lagii..harap puas hati ngan kek nyer.....



haaa..yang nihh pulakk tempahan dari pelajar aspuri...Hezriana n the geng tukk befdayy floviany n sundi...heppy befday to u alll...dorang request warna pink n unguu...nihh lahh hasilnyerr...pink jadi kaler merahh plakkk....aperr pun timo kasih atas tempahann yerr....harap puas hatii minta maaf kalu ada kekurangan......





yang nihh plakk tempahan darii student gakk...si connie untuk sahabat dio fionalin...haaaa kek nihh pess time haku watt..coklat span with walnut..haku pun tak ponahh gasoo laiee..tapii dorang bilangg sodapp....apoo tak eehh siap adoo cheese n cekelet ganache lagii tuhhh..soo rege punn lain lahh skitt eekkk..anyway thnkiu for the order..next time order lagii yerr.....

How to make a Laksam.....jom blajauuu

Assalamualaikumm....

Harii nihhh nakk sharee ngan korangg camana nak watt laksam....hakuu nihh sejakk menikah ngan oree kelate nihhh pandaii sudahh make laksamm nihhh jadii feveret food plakkk...soo bila suker makan kena lahh tauu buattt.....ini punn hubby yang ajauu..skargg nihh terrorr sudahhh heheh hubby pun kalahh....jangann maree..

Ada kawan sana yang requestt nakk tauu camana nakk watt laksamm nihh..sooo haku dah
snap picture n step how to make a laksam..harap2 dapat membantuu guys di luar sana yerr..bab memasakk nihh kene prektis...heheh prektis make it perfectt dahh tauu resepi kene cuberr...pess time buat tak jadii pun tak perr..cuba lagii yang penting jangann putus asa keyyy.....

soo jommm layannnn....


Bahan-Bahan

1 pek tepung beras
2 sudu tepung gandum
Air panas secukupnyer
Air biasa secukupnyer




Bancuh tepung beras bersama air biasa dahulu, kemudian baru lah letak kan air panas sedikit sehingga adunan menjadi cair. (pekat- kesan dia laksam akan jadi keras dan tebal so korang adjust lah ikut citarasa)



Adunan yang dah siap di bancuh..try masak sekeping kalu keras adjust air ok...



nihh alatan yang perlu untuk kukus laksam..tudung periuk n pengukus...
sebelum letak adunan laksam, sapu dulu tudung periuk ngan minyak..



tuangkan adunan laksam hingga memenuhi tudung periuk tadi...kukus sehingga masak (nak tau masak ker tidak buka tudung pengukus dan tengok adunan tuh menggelembung or tidak, jika dah mengelembung maka laksam sudah masak.




ok kalu macam gini dah masak lahh nihh..dah ada gelembung-gelembung pada laksam tuhh...



nihh plakk cara2 nak gulung...masa2 panas2 kena gulung yer...cabaran time menggulung nihh lerr...



ok tolakk sikit-skit guna pisau....



nihh lahh hasilnyerrr...ulangii proses menyapu minyakk semula pada penutup periuk tadii dann sehingga habis.

Selamat mencuba..yerr kaluu malas buatt tempahh jerr ngann hakuu....hehehe

Bulan poserr nihh wajib adoo menu laksamm kamii sekuarga......petang nihh moo bikin nihhh...

Kek Carrot Cheese

Assalamualaikum...

haii sumerr..pembaca blog yang budimann...lama sudah akuu tak hapdett blog nihhh rinduu plakk gasoo eehhh..almaklumlahh PC masukk spitall baruu jer kiuar spitall otak dioo pun dah mereng2 skitt nihhh....napoknyerr kena belii laptop lahh haku nihh...eemmm sapoo tak nak kann..tapii bio lahh duluu tak terdeesak sangatpungg...

actually ada banyak bahan nak upload kat blog...tapii sabauu lahh yerr..hari nihh sebelumm gi dapur masak tokk bukerr poserr..hakuu pun curi2 masa nak hapdetkan blog nihhh...walaupun dah banyak haku gunoo masoo tokk hapdet blog kek tadii...eemm nak gakk masukkan resepi kek blog nihh haa...tak nak lahh sampaii bersawang-sawang heheh..

kek carrot cheese nihh dah lamoo buatt masa hari kuarga kat tindakon hari tuhh..soo sapoo yang poiee dapekk lahh gasoo....bagii hakuu sodapp gakk carrot cheese kek nihh asyikk makan kek topingg yoooo..muakkkk..tapii yang nihh oklahh tak raso cheese sangat tapii sedappp....takk pecayoo jom layan resepii cuboo buekkk tapii kaluu malehh buekkk..aahhh tompahh yoo lahhhh...hakuu bersedia menerima tempahann...heheh hello jerrr.....

NIHH LAHH RUPOOO EEHHHHH......YUMYUMYUM





RESEPINYER ADALAH...

Carrot Cheese Cake

Bahan A
125 gm cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
150 gm mentega - dilembutkan pada suhu bilik
230 gm gula castor
5 biji telur

Bahan B
230 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder - kedua bahan ini diayak

Bahan C
50 gm parutan lobak merah - perah buang airnya
1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakannya
Panaskan suhu pada 170'C.
Putar bahan A hingga ia menjadi berkrim. Masukkan gula castor dan putar hingga ia kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga ia gebu. Tuangkan bahan B sedikit demi sedikit menggunakan kelajuan perlahan sahaja. Masukkan parutan lobak merah dan esen vanila.
Bakar secara bain marie (iaitu meletakkan bekas kek di dalam bekas yg berisi air) selama 60 minit @ sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong

Sumber: Mamafami.potopage..thnks mama tumpang tepek resepii kat siniii.....

Cuber jangann tak cuberr yerrr......