salam layan gambau dulu lahh yoo..tak sompekk nakk tulis...

TQ to Isma n wife..atas tempahan harap puass hatii yerr..haku mendeco pun puass atiii..eemm tuan yang punyerr lagii lahh puas hati kott..hehehe mudah-mudahan...AMIN

kek nihh untukk adikk Isma yang sambut harijadi pada 14/7/2010 yang lepas...Selamat Hrai Lahir yer....kalu sedap len kali lehh tempah lagii....





Assalamualaikum wrt

9-12/7/2010 yang lalu..mak andakk jidutt datang ke Kota Kinabalu..aderr conference di Sutera harbour resort..heheheh kamii yang dahh dokk tujuh tahun sini pun tak pernah dapat gi sana almaklumlahh hotell 5 bintang tak mampuu nakk ghii rasoo ehhh..soo kebetulann mak jidut lehh ghii sana kamii pun menyibukkk lahh jugakkk...heheh tumpang mandii kolamm jooo...

so sebagai buahh tangan haku pun wat kek tukk dioo..tongahh dokk prektis lukih kartoonn skrg nihh..makoo terhasillah gambarr awekk yang cute nihhhh..gambarr sebona lagii lawa dari nihhh..tapii ok lahh kan for the secong time..chehh....ituu pun puehhh dahh den bersongkang matoo..heheheh kebetulan coklat malam tuhh untuk outline kartoon tuhh meragamm plakkk..addoiiiii...cheeese blueberryy kek yang baru siapp di masakk terbalikk plakkk...huhuhhh macam2 dugaannn...ciann nak melelehh air matoo dahh lahh proses 2 kek malam tuhhh...ponekkkk..tapi takpo lahh dah takdoo rezki mak dot nak makan rasoo cheesecake haku tuhhh....sibb baikk adoo kek keladii nihhh...

jomm layann gambauuu......




anak sedaroo tak sabar nak makan kek.....terpaksoo lahh makdot potong ngan dorang skalii...










nihh plakk gambauu sesii berendamm di kolamm hotell tuhh..The Magellan Sutera...puehh hati toll dorang berondammm...kat 2 jamm gakkk...tak nak naik lagii...last skalii abah dio ghii turut ajak balikkk....huhuhu sokk balik kg kito carik taman airr yooo....lopehh giannn..hahhah




kesejukann...rehatt duluuu..dah 1 jam berendammm....



waaa bestnyerr anak2 kuu mandii..kolamm..



sesii berondammm....




waaa heppy bangatt tuhhh nakk gi mandiii.....


sempatt gakk ghiik kundasangg...limpasss ke taman kinabalu...singgah tepi jalan amik gambauu background gunungg kinabalu....jadilahh..nak bagi mak dott kenall tompekk jerr tuhhhh..len kalii datangg lehh ghii tempat lainn plakk.....








oklahhh...layannn joo lahh gambauu tuhh..to be continued..mato dah ngantukk nihhh...salammm

LAKSA HOMEMADE.....

Assalamualaikumm...

mohhh..kitoo blajaqq watt laksa nakkk....kaluu belii yang peket tuhh aderr jerr yang tak kena dek tekak..soo watt sendiri lahh laiee sodap kannn....kaluu kat tempat kiterr banyakk juall yang fresh n basahh tapii di bawahh bayuu nihh payahh lahh skitt..aderr nunn dipuncak gunung kinabaluu..heheh so nak makann watt sendirii jerr lahh lagii puass hatii....sapoo yang malehh tuhh tompahh joo lahh ngann hakuu yangg agakk rajinn skitt nihhh..kihkih..




2 beg tepung beras dibancuh bersama air panas..4 sudu tepung gandum



bancuh hingga jadi doh..jangan lembik sangatt..guna suduu aahhh..panass..



nihh acuann tukkk wat laksa..ala acuann kuehh marukuu tuhh jerr



kepall sedikit dengan minyakk sebelum masukk dalam acuann supaya tak melekat..



pusingkan kedalam loyang pengukus....



siap untukk dikukus....selama 10 minit



baruu siappp kukus....



dah masak rendam jap dalam air..sebelum ditoskan..



dahhh siappp punn untukk di makangg....luperr nakk ambil gambarr kuahh laksa....wat pagii tadii sarapann....

sedap di makan dengan kuah laksa penang or lemakk..yumyumm

selamat mencuba.







huhuhu...sonokk nyerrr..menjadi iolmuu kartunn hakuu tuhhh..alhamdulillah..pess time lukih kartun...setelah study selama beberapa mingguuu..akhirnyerr terhasillahh hello kitty..wat sajer2 tukk makan2...rasa duruann lagii tuhh..yumyumyumm...

layan gambauu jer duluu aahhh..tak sempat udahh moo celotehh...jumper lagii..chioww..

ROTI ROLL..Intii samball bilis

Assalamualaikum WRT


Korang selallu tak belii rotii tapii tak habis makan???..heheh hakuu selaluu cam ghituu..terlampauu banyak nahh makanan kekadangg rotii tak kena layann..soo sebelumm expired or masukk tongg sampahh...baiklahh watt sesuatuu supaya lehh ngappp..n habiss...kebetulan pulakk sambal bilis nasik lemak pagii tuhh aderr pulakk soo hakuu punn proses lahh rotii roll nihhh tukk minumm petanggg...sabtuu yangg laluuu....


jommm ninjauu reseepiiineyrr....

7 keping roti
sambal bilis
2 biji telur
sedikit garam
sedikit tepung jagung
minyak untuk goreng
letak madu sikit pun sedap

PROSES BIKIN

1. Tekan roti ngan penggelek supaya nipis dah leperr..senang moo gulung nanti.
2. masukkan intii bilis or sardin laghii bestt baa...
3. gulung lahh cam swiss roll tuhh..
4. pecah telur letak garam, madu(option), tepung jagung skit bancuh ngan air.
5. celupkan roti yang telah digulung tadii n goreng dengan minyakk hingga kekuningan..kalu letak madu warna nyerr akan jadi gelap skittt...tapii jangan risauu tak pahit punn sedapp bahh...

nahhh simple jerr kann...dapatt gakk hubby makan rotii bilios roll balik dari skolahh gantii hari nihhh...heheh


nihhh lahh hasilnyerr....




roti yang dah siap digelek....



sambal bilis..



siap gulung....



siapp gorengg readyy too ngapp jerr....ngehngehhngehh..



eehhh ader pulakk kari ayamm nihh....cicahh rotii tuhh pun blehh bahh..menuu tengahrii tadiii...heheh

selamat mencuberr yerr.....layansss

LEPAT UBI.....dan TALAM UBI

Assalamualaikum..WRT

wahhh..satu minggu tak update blogg..camm lama jerr rasee..banyakk mende nak entryy nihh...terutama resepii..untukk di kongsii bersaama.....hujung minggu yang lalu, hubby bawak balik ubi kayu dari tamu lama sudahh hakuu tak proses kueh muehh dari ubi kayuu nihhh..apoo laieee..bersilat lahh kami dihujung mingguu..proses kueh muehh nihh..padahall nak makan kek sekolahh yooo....

okeylahhh jom layan rseespiiii..


Bahan-bahan:
600gm ubi kayu parut
120gm kelapa parut putih (haku tak letak pung)
2 sudu besar santan pekat (nihh pun sama tak bubuh gak)
1/2 sudu teh garam
daun pisang secukupnya

Bahan2 air gula:(hakuu guna yang nihh jerr air gula)
100gm gula melaka
220ml air
100gm gula pasir

cara:

* masak semua bahan air gula sehingga gula larut
* angkat dan biarkan sejuk
* letakkan ubi parut ke dalam kain maskulin dan perahkan kanjinya ke dalam mangkuk
* biarkan sekejap
* selepas itu campurkan ubi parut dengan kanjinya tadi dan gaulkan dengan air gula, santan, kelapa parut dan garam sehingga sebati
* ambil sekeping daun pisang yang telah dipotong kecil
* letakkan 2-3 sudu makan adunan ubi parut tadi dan lipatkan kiri dan kanan
* lakukan sehingga habis dan kukuskan selama 30 min atau sehingga masak

NIHH PULAKK HASILLNYERRR.....SODAPPP....FEVERET HAKU DAN HUBBY..ANAK TAK BAPERR SUKERRR..HEHEH..







TALAM UBI

olehh kerana tidakk kecukupan daun pisangnyerr soo hakuu punn proses kuehh talamm...kali nihh hubby pujii talam kuu menjadii..ahhahah sukerr hatikuuu...dah dua kali watt..spoilt kat santan yang jadi kepala talam tuhh..kalii nihh hookeyy sudahhhh...soo korangg lehh cuberr lahh yerr..kengkawan kat skolahh pun dah rasa talam nihhh......ader gakk suara2 memujii...sedapp lahh tuhhh...heheheh

jom layan rsesepii...



NIHH BARU MASAKKK....



TINGGAL SEPARUHH SELEPASS DI AGIHKAN KE KANAN, KIRI DEPAN DAN BELAKANG...HEHEHE



TANG DISPLAY NIHH YANG HAKUU TAK BERAPA EXPERT NIHHH..KORANG LAYAN JOOLAHHH..HEHEH





BAGI KAT BUDAK2 DILUARR TUHH KOJAP YOO LICINN...2 PIRING NIHH..HEHEH

JOM LAYAN RESEPINYERR...(SUMBER: BLOG CHE'TAM)TQ..TUMPANG COPY RESEPI KAT SINI YERR..

TALAM UBI KAYU

Lapisan Bawah
1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan dan buangkan semula air tu]
(HAKU PARUT GUNA MESIN KELAPO JERR...TAK LETAK AIR PUNGG)

3 cawan air ]
1 cawan gula merah ] masak dan tapiskan
1 cawan gula pasir ]
daun pandan ]

Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu dibersihkan dan potong kecil. Masukkan dalam blender dan mesinkan dengan 1 cawan air. Tapiskan. Buangkan air yg ditapiskan.
3. Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
4. Sapukan sedikit minya didasar loyang supaya senang untuk memotong kueh ini.
5. Masukkan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran 30 minit.
6. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
7. Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana besar.
8. Kacau rata [jangan tinggalkan] dan tutup api.
9. Bila lapisan bawah[adunan ubi] taelah masak, perlahankan api dan cakarkan permukaan adunan ubi tu.
10. Tuangkan adunan lapisan atas dan kukuskan sekali lagi selama 20 minit.
11. Tutup api dan sejukkan betul2 sebelum di potong dan hidangkan.


OKLAHH KENGKAWAN SELAMAT MENCUBERR YERRR......

Durian oohhh...Duriannn

Assalamualaikum sumerr...

Musimm duriann tibaaa lagiiii....kaluu dokk di semenanjung nihh memangg puehh makann duriann nihhh...tapii dokk kat sabah nihhh...nak makan puehh tak dapekk lahh sebabb rege dioo fuhh macamm nak bolii omehh....

tapii anak-anak suker makan duriann sooo..nak tak nakk bolii joo lahhhh....skangg nihh tak berapa banyakk laghii kott jadii rege dioo fuhh melambung2 lahhh....semalamm ghii KK jumper lah duriann kat tepii jalan..bila tanya baper sekiloo...RM18..fuhh terkojutt badakk..buatt dahh macamm haku beli durian 6 tahun lopehh kek sabah nihhh....eemmm kok molekk isi takperr gakk iniii..nipis jerr napakk biji laghiii...las skalii amik jer yang dah kupas dalam polistrin..satu polistrin 10 hinggit..amik duo bekas Rm20.00 henggit....nak nengokk camano ruperr durian RM18 sekiloo..jomm kat bawahh nihhh....




Jeng..jengg..jengg...RM10 satu polistrin...



nihhh lahh uperr nyerr.....nipiss jerr kannnn..siap napokk biji laghiii..

saddiss toll teringatt lahh duriann kat kg..kuning2 teball isi n baru singgit sekiloo...huhuhu...sabo jerr lahhhh....balikk nihh nak makan durian pueh2..kok adoo
laiee lah




yang nih plakk gare2 tak puehh hatiii...singgah lakk tepii jalan kat area kota belud sana..jupoo lahh duriannn selonggokk giniii..4 biji..RM25 henggit....bolii lahh duoo longgit..layannn jo lahh..



yang nihh tak tauu laghii isi lagumana, tak bukak laiee.....ingat nakk proses pengatt petangg nihh..esokk kok ghajin nak buekk kek duriannn..makan kek skolahhh...tunggguuu....kok isi elokk lahhh...