KUEHH DONAT...feveret Si Along

Assalamualaikumm..

sementara tongahh rajinn nihhh sambungg entryy yangg kedua...untukk bulan nihh...heheh jomm layann kuehh donatt..harii nihh watt donatt lagii...dahh banyakk kalii buatt nihh baruu nakk masukkan dalam blog....si alongg tuhh sukerr sangatt requestt nak makan donnatt...ader kerr bangun pagi2 buta nak makan donatt dia ingatt kejap kerr lehh watt donatt nihh...along..alongg...

takperr nantii petangg skitt ummii buattx...kebetulann 3 harii nihh hakuu amikk kateringg tukk budak2 softball yang menginap kat asrama nihh...sooo hakuu punn pulunn gakk lahh watt donatt untukk di makan petangg tuhh jugakk....

minumm petang tak masukk dalam budget..nihh haku buat bisness sambil beramal..heheh mudah-mudahan Allah terima lahh kann..wat bekalan harii esokk,..AMIN...

jommm layann resepi n gambarr....






nihh kuehh yang telahh di biarkan selama 20 minit...naikkkannn



nihhh...dah ada ruperr donatt...sebab dah ada lubang kat tengah2 kuehh tuhh.....si along yang tolongg nihh...semangatt toll



comeyynyerr muka donatt nihh...gebuuu...yumyumyu



freshh fromm kualii...heheh baruu siapp gorengg nihh...



nih punn freshh fromm kualii......



Actualyy dohh yangg nihhh buatt mingguuu lepass....



nihhh hasill mingguu lepass nahhh....tiap2 mingguu wat donatt nihh....



bulehh lahhh dii ngapp...ngapp...nihhh yangg harii nihh punyerr...layannn




donatt nihhh dahh sejukk punn lembutt lagii..INsyaallah selamatt mencuberr...jom layan resepi


DONAT

Bahan-bahan :

1 kg. tepung gandum (all purpose flour)
11 gm (1 peket) yis segera Mauripan
50 gm majerin (hakuu watt separuh marjerin separuh lagii shortening)
1 biji telur B,dipukul dengan garfu
5 sudu besar gula kastor
2 sudu teh serbuk penaik
3 sudu besar susu pekat manis + 3 sudu besar air
500 ml air

Cara Membuatnya :
1. Satukan tepung gandum,yis, gula kastor dan serbuk penaik dalam sebuah bekas. Gaul bahan kering ini hingga rata.
2. Buat lubang di tengah dan tuangkan telur dan air susu pekat manis. Gaul rata.
3. Masukkan majerin dan gaul rata. Kemudian tuangkan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang kasar. Doh hendaklah basah dan lembut.
4. Sediakan sebuah dulang dan taburkan sedikit tepung. Uli doh dengan cara menolaknya ke depan dan membawanya semula ke belakang (seperti memberus kain).
5. Uli selama 15 minit hingga doh menjadi lembut, licin dan elastik. Bulatkan doh.
6. Masukkan semula ke dalam bekas dan tutup plastik atau dulang tadi. Biarkan doh mengembang selama 45 minit atau naik 3 kali ganda dari saiz asalnya. Letakkan di tempat hangat agar ia cepat mengembang.
7. Tumbuk doh satu kali untuk mengeluarkan angin atau karbon dioksida yang dikeluarkan oleh yis tersebut. Uli semula sebentar ke bentuk asal.
8. Ambil secubit doh dan bulatkan. Bentukkan seperti roda dan susun atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung gandum. Biarkan ia mengembang selama 20 minit.
9. Panaskan minyak dan goreng dalam api yang kecil. Apabila donat kembang dan kekuningan,angkat dan toskan.
10. Apabila hampir sejuk, golekkan dengan gula kastor atau gula halus yang dikisar.
Boleh juga dicelup dengan coklat masakan yang dicairkan. Hiaskan atasnya dengan chocolate rice atau badam cincang.

Tips :
1. Goreng donat sekadar untuk keperluan sahaja. Jika lima orang makan, goreng 15 biji sahaja.
Ini untuk mengelakkan pembaziran dan donat yang lebih akan menjadi keras.
2. Donat boleh disimpan dalam peti sejuk atau difrozenkan. Caranya goreng donat hingga ia kembang tetapi masih putih. Proses ini untuk mematikan yisnya. Angkat dan toskan. Sejukkan dan susun dalam bekas plastik. Jika hendak dimakan esok, simpan di tempat chiller saja.Jika mahu disimpan lama, simpan dalam peti dinginbeku (frozen).
3. Apabila hendak digoreng, keluarkan donat 1 jam sebelumnya.Gorenglah seperti biasa hingga kekuningan.

hakuu buatt tadii dapatt 50 biji......1 kg tepungg..habiiss dahhhh

SELAMAT MENCUBERR KENGKAWANN...

Comments:

There are 0 comments for KUEHH DONAT...feveret Si Along

Post a Comment