Selamat Hari Bapa..to Hubby

Assalamualaikum..wrt

kepada pembaca blog yang budiman..terlebih dahulu SELAMAT HARI BAPA di ucapkan kpada yang bergelar bapa di luar sana terutama sekali wat hubby ku yang bergelar bapa..wat abahku dikg yang juga seorang bapa....TERIMA KASIH ATAS SEGALA JASA DAN PENGORBANAN KALIAN SEBAGAI BAPA.

selalu tiap2 tahun asyik tak ingat jerr hari bapa nihh bapa haribulan..tapii tahun nihh tertunggu2 plakk..kannyerr aperr tahun nihh hobby baru wat kek soo disebabkan nak prektisnyerr pasal tertunggu2 jugaklahh event2 yang tertentuu nihhh..hehehhe..kalu nak tungguu tempahann lambat lahh akuu pandaii wat kek nihhh..almaklumlahh ekonomii melesett yoo takk??? heheh apa pun baking make me happy..hahahah

just want to share...this resepi..blackforest kek....jom layann gambau duluuu aahhhh....hubbyy katoo sedapp gakk kek nihh...almaklumlahh org sukoo makan kek...ehhehe



AKU PUASS HATI NGAN HASIL DECO KALI NIHHH..ADA IMPROVEMENT HEHEHHE...



EEMMM..TULISANNN MASIHH LAGI TAK PUEHH HATI



SEBUK GAK DUA BERADIK NIHH NAK MOTONG KEK....











DOMAM BOLA LA NIHHH...SI ALONG N ANGAH HEBOHH NAK BAJUU ADER NO...BAJUU BOLA..LAYANN JOO LAHHH...

BLACKFOREST CAKE

Bahan A
250 gm Chocolate sponge Mix
185 gm Telur
50 gm Air

Bahan B
75 gm Minyak Jagung

Pukul A dengan kelajuan tinggi selama 6 minit sampai naik lembut,masukkan bahan B dan gaul sebati. Tuang dalam acuan bulat 8". Bakar dengan 130 C selama 40 - 45 minit.

Bahan inti:
Bahan A
1 tin Dark Pitted Cerry (AKU GUNA BLUEBERRY + CHERRY FILLING JERR)
300 gm Krim putar Non Dairy

Bahan B: Chocolate Cream
50 gm Coklat masakan
40 gm susu segar(AKU GUNA WHIPPING CREAM JER)
(Masak dengan menggunakan double boiler)

Cara-cara:
Biar Sponge kek sejuk dan potong kepada 3 lapis.

sapu coklat cair di lapisan pertama diikuti krim putar diatas kek dan susun dark pitted cerry,kemudian tutup dengan krim putar sekali lagi.

Tutup dengan satu lapisan kek dan ulangi langkah 2.

Selepas tutup dengan lapisan ketiga,sapu krim putar di seluruh kek.

Hias coklat rice atau coklat masakan nipis ditepi kek dan pipe krim putar rossete bulat di atas kek. Letak coklat masakan yang di potong nipis di tengah kek. Akhir sekali susun buah ceri di atas krim putar rosset.


OKLAHH SELAMAT MENCUBA YERR!!!!!

Lapis Cheese cake

Assalamualaikum semua....

Atas permintaan ramai...che wahh...hari nihh hakuu nakk tepekk resepii kek lapis cheese yang menjadii kegemaran hakuu sekuarga..anak beranak...kaum kuarga sahabat handaii....sumerr sukaa...kek nihh kaluu beli kat kodaii..mau gakk RM80 ke atass...hakuu watt jual murah2 jerrr....tak ghetii lahh nak watt hatii keringg nihhh...che wahhh....

jom layann resepii...buat tauu jangann takk buatt..kok malehh nakk buekk tompahh joo lahhh keyy....







Bahan-bahan

500gm phidelpia cheese (kalu tak suka rasa cheese sgt kurang kan 250gm pun ok)
1 tin reduce cream nestle (kalu takder guna whipped cream pun boleh)
1 cawan gula
1 biji butter
sebungkus biskut mariee

cara

1. putar cream cheese + butter+gula+reduce cream hingga sebati tak payah kembang pun tak per.
2. lapiskan berselangseli ngan biskut marie
3. simpan dalam peti sejuk
4. esok boleh makan


tips: lapiskan loyang dengan kertas minyak supaya senang nak tanggal.size loyang 8'.

kalu nak hias ngan coklat ganache

300gm coklat masakan
120gm whipped cream

cairkan pahh tuhh siram atas kek..hias ngan badamm..

selamat mencuba..senangg jerr kannn...kok payahh pun time nak dekoo tuhh jerr..

Kek Befday Angah yang ke-3

Assalamualaikum....dan salam perpaduan..


hari nihhh befday angahh yang ke 3...menuu speciall wat mee supp jerr pagii tadii...actually kek harijadii dahh potong 2 hari lepas...kebetulann ada kawan datang so dapat lahh merasa kek tuhh..fresh cream keladi, actually plan asal nak wat kek hari bapa...tengah bakar kek tutup tau member katoo hari bapoo lom laiee..soo kek hari bapa tuhh bertukarlahh jadi kek befdayy...dah plan nak wat kek blackforest tukk angahh....tapii yang angahh dapat fresh cream keladii..takpoolahkann..nantii umii buatt lagii....bulan nihh makann kek joo lahh..banyakk event kamii sefamilyy...anniversarii, hari lahir angah, fathers day....sumewr nak kek....tuhh yangg konoo blaja wat kek tuhh....anak2 ghamaii..nakk bolii almaklumm jerr lahh kann..sambil2 tuhh lehh gak berbisness....kok ado kengkawan yang nakk menompahh lehh lahh koling2 hakuu.....

hari nihh hubbyy pun takdoo masukk pulauu bangii bagii ceramah teknik menjawab mate SPM, soo that why lahh sambut awai befdayy angahh....apa punn semoga angah bahagia, gembira, dan jadi anak yang solehh satuu harii nantii AMIN...

angahh nihh seoreangg yang lembut...hubby katoo mungkin sobab uwan dioo basuhh uri masoo bersalin duluu..ayikk kono bulii lakk dengan si kak lang..anak daroo kuu sorang tuhhh...penyanyang..dengan adik2..kalu kak lang pengg..dioo tak balas pungg...habih2 pun ngaduu kek umii yoo....takpo lahh mengalah tak beertii kalahh..tuhh jentlemenn namoonyerr tuhh..hahah

oklahh jomm layann gambauu kek angahh jommm......



ACtually haku tepekk kat Fb gambauu nihh.kan aperr nak promosii gakk business baruu nihhh...



Angahh sukerr ngann kek nihhh kann....






kek: Span vanilla
topping: fresh cream
Filling: Fresh keladi (yum) bukan belii di kedaii watt sendirii nihhh...original keladi
deco: buttercream as well
berat: 1.5kg (sebab double layerr) kaluu se layer maybe 1kg..



nihh jerr yangg tinggall.......yumyum


p/s: untuk tempahan sila SMS/hubungi Yan (0128686930) hme: 088-622739 (Sikuati n kudat jer) kawan2 kek semenanjung tunggu den balik palong lahhh..heheheh

Kek Pisang

Assalamualaikum dan salam sejahtera..semuaa...

lama dah tak tepekk resepii kek..kannn kalii nih nak tepekk resepii kek pisangg, baruu buatt hari ahad yang lepas..kebetulan pulakk hari senin tuhh ada kengkawan nak datang umahh..soo dapat lahh menjamuu dorang nasi ayam, kek pisang n kek harijadii angahh....timoo kasihh kepada kengkawan yang sudii datang nawi sekeluarga dan wan od sekuarga....harap berpuas hati ngan hidangan dan layanan jemput datang lagii...nawi sekuarga dah pindah ke semenanjung..sajoo datang sini nak abihkan tiket free katonyerr...

apo punn jomm layann resepii.....cobaan kali pertamoo..oklahh tapi tak minatt sangat makan kek pisangg kaluu apaam pisangg sukoo lahhh...heheh







KEK PISANG

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek (aku guna 8 biji pisang emas)
1/2 cawan minyak masak (aku guna butter cairr)
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak, curah dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minti atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

p/s: kalu guna oven biasa cam haku nihh suhu 130 pun dah ok masa 40 minit jerr...masakk..

Nasi Ayam...versi vokasional kudat..haha

Assalamualaikumm....

hari nihh haku nakk share reesepii nasi ayamm...nihh memang makanan feveret kamii sekuarga lahh...tiap2 mingguu mestii adoo menuu nihh wajib....nak sediakan nyerr memang mudahh dan copekk..dalam masoo 1 jamm lehh siappp sumoo....jomm layannn..

Resepi nasi

4 cawan beras
4 cawan stokk ayam (air dari rebusan ayam)
2 biji bawang merah - dimayang
1/2 biji bawang besar - dimayang
2 biji bawang putih - diketuk/ mayang
3 helai daun pandan 1 ½ liter stok ayam
sedikit penumis(bunga lawang, pelaga bunga cengki
minyak/ butter/minyak sapi untuk menumis
Sedikit garam

Cara:
Cara memasak ayam:
1 ekor ayam

Didihkan air dan rebus ayam selama 15 minit. Keluarkan ayam daripada periuk dan toskan.
perap ayam bersama

sos tiram
kicap
madu
garam secukup rasa
gula
( bahan nihh korang agak2 lahh yerr..hakuu punn menn sedapp atii jerr letakk...)
kaluu nakk letakk wawang putehh n kecikk punn ok..dulu2 watt letakk gakk skangg nihhh malehh dahh sempoii jerr.....sodapp gakkk..heheh

ayam nihh perapp lahh daalm 1/2 jam pun ok sudahh..blehh goreng


Cara membuat sos kicap


cili padi ( ikut kepedasan lahh ) nak podehh lotakk banyakk
2 ulas bawang puteh
garam
gula asam limau nipis.
sos tiram cikit....

sos cili

lada kering blender
bawang puteh
asam keping
gula garam
cuka
tepung jagung

campurkan sumer n masak hingga pekat (kuantiti agak2 lahh yoo)

bahan2 ulamm

daun salad
timun
tomato
daun sup

Cara Memasak:

Panaskan minyak bawang putih. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar.

Setelah naik baunya masukkan beras dan stok ayam, garam sedikit pewarna kuning.

Masak nasi sehingga tanak.




nihh lahh uperr nasikkk nyerr....



nihh ayammm nyerr....




supp ayammm..



sos cili...



ulam-ulaman...



alamakk sos kicapp n timunn tertinggal lahh picture...eemmm takpolahh

layannn..selamat mencuboo..eekkkk

KEK Harijadi BEN 10...

Assalamualaikum....

kek harijadi ben ten nihh ditempah oleh wan od untuk harijadii anaknyer pada 9/6/2010 Qistina 4 tahun..qistina minat ben 10 sooo dioo nak kek ben 10 jugakk....nihhh lahh hasill sentuhanku.....jom layann gambau















kek: kek span vanilla
filling: Blueberry
topping: fresh cream
deco: buttercream

fresh cream blueberry with edible image ben 10.

Kek Span Vanilla......



nih contohh kek span yang telahh haku watt...layannnn
kek span vanilla
topping: fresh cream
hiasan: buttercream
filling: blueberry
berat: 1kg++

TIPS BUAT KEK
Membuat Kek Span

Kek Span moden adalah antara kek yang paling mudah disediakan.Ini kerana ia menggunakan kaedah masuk semua (all in method) dimana semua bahan dimasukkan sekali kecuali mentega cair. Bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil yang baik,penggunaan mixer besar adalah digalakkan. Ini kerana saya pernah menggunakan hand-mixer untuk memukul kek ini tetapi hasilnya mengecewakan.Sebabnya kek span memerlukan pukulan yang kuat agar telur kembang dengan elok.Jika telur gagal kembang dengan elok,alamatnya kek tidak menjadi.Cara mudah menyediakan kek span ialah dengan menggunakan tepung premix iaitu tepung sponge mix. Didalam premix ini, telah dimasukkan tepung, gula, serbuk penaik dan lain-lain bahan. Terdapat dua perisa iaitu asas (basic) dan perisa coklat. Anda hanya perlu menyediakan telur, air dan mentega cair/minyak. Anda boleh membeli tepung premix ini dari kedai-kedai menjual bahan kek. Jika anda tidak mahu menggunakan sponge mix,anda boleh timbang sendiri bahan-bahannya.

Kek Span Vanila (guna sponge mix)


Bahan-bahan :


280 gm tepung sponge mix
5 biji telur A
60 gm air
80 gm mentega cair/minyak masak
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :
1. Masukkan tepung sponge mix dan telur ke dalam mangkuk pengadun.
2. Pukul speed perlahan untuk sebatikan telur dan tepung. Kemudian tukar speed maksima dan pukul 5 minit hingga kembang.
3. Masukkan air dan vanila dan pukul lagi speed maksima selama 5 minit lagi hingga pekat dan gebu.
4. Masukkan minyak atau mentega cair dan gaul perlahan-lahan dengan senduk atau whisk.Boleh juga digaul dengan tangan.
5. Griskan tin pembakar 9 inci dan alas dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dalamnya.
6. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 50 minit hingga masak.
Tips: Anda boleh menambah perisa kopi, pandan,strawberi, oren kedalam adunan basic ini.Jangan guna esen vanila. Campurkan perisa pilihan anda dengan air dalam resipi ini.

(sumber : norainiresepi)

RESEPI YANG BIASA HAKU WAT

Untuk 8'loyang..1kg kek bila siap hias

250g vanilla sponge mix
75g minyak
80g air
telur 4 biji

pukul semua bahan hingga kembang (10 minit)
bakar suhu 175 darjah 35 minit....

Mari mengenal Nozzels/tips......

Assalamualaikumm..sumer

Ni haku nak kongsi ilmu yang tak seberapa mengenai penggunaan tips atau nozzle semasa menghias kek.
Ilmu ni haku ambil daripada website BZEE BAKERY haku copy jer gambau dari blog nih. So, haku dari sini n bagi penerangan ikut bahasa malaysia campur Negeri Sembilan supaya lebih senang pahammm....

Ok, nozzle ni kalau kita tengok kat kedai-kedai ada macam-macam jenih. Nozzle ni kena la cari kat kedai-kedai yang jual bahan-bahan bakery....(errr...jangan p cari kat kedai hardware yeaa....hehehhehe). Sekarang ni ada gak kita jumpa kat Jusco n Tesco. Kat Family Store pun kekadang ada. Tapi yang plastik. Kalau pun yang stainless steel, tak tahan...nipis sangat. Senang crita... tak berapa elok sangat. Lebih baik la p beli kat kedai yang jual-jual bahan-bahan bakery. Mahal la sket (sekupang dua....tapi tahan lama..) Kalau kek Sabah ni haaa...kodai yang selalu haku p ialah Bake with me di Kota Kinabalu n di kudat plak Raspberry cake.

Kat tompekk lainn carik lah sendiri .......hehehh

Ok, jangan pening dan panik tengok nozzle yang bermacam-macam rupa paras tu. Untuk permulaan bagi haku, cukup la rasanya kalau kita kenal 5 jenis nozzle utama dulu. Ni kira basic laaa..Basic-basic pun kalau anda dah masuk kelas hias kek BZEE BAKERY... (hehehhe....maaf no....iklan sat...), mesti dah bleh buat kek cantik dan dipuji oleh anak-anak, suami dan jiran tetangga....(nihh ayat dari beez bakery..copyy jer)

Nozzle pertama ialah ni: Nozzle bulat (round tips). Saiz dia ada daripada yang sebesar-besarnya sampai lah yang sekecik-keciknya. Saiz paling kecik - 0. Nozzle ni bleh buat macam-macam hiasan daripada garisan biasa, dot-dot, bunga, tulisan dan macam-macam lagi. Contohnya macam kat bawah ni....







Nozzle yang kedua: BINTANG (star). Nozzle Star ni terbahagi kepada dua plak...yang TERBUKA, yang TERTUTUP...(open n closed star). Selalunya nozzle bintang ni digunakan untuk buat borders kat atas n tepi. Selain tu, kalau kita nak buat rossettes atau shells, kita guna nozzle ni laaa...Ok, kat bawah ni, gambar START TERBUKA



(nampak aaak bentuk bintang yang terbuka (orang KEDAH kata ternganga atau orang Negeri Sembilan kata TELOPONGG...HEHHEHE)

Dan ni la antara bentuk-bentuk hiasan yang kita bleh buat ngan nozzle BINTANG TERNGANGA/TELOPONGGG




Yang tertutup plak macam ni....:
haaa....nampak dak...tertutup malu jerrr bintang ni...




Ni hasil-hasil yang bleh kita buat guna bintang tertutup ....coraknya lebih kurang jer kann...tapi lebih halus.






Nozzle yang ketiga - kelopak bunga atau orang putih panggil PETAL. Nozzle ni memang kegemaran ramai laa sebab kita boleh buat macam-macam jenih bunga guna nozzle ni terutamanya rose laaa. Selain itu nozzle juga kita guna untuk buat scallops (orang kampung panggil ropol-ropol), ruffles (errr...orang kampung panggil apaaa aaa....) dan juga ribbons.







Ni haa nozzle PETAL dan hasil-hasil yang boleh kita buat selain bunga rose macam kat cupcake kat bawah ni




OK, yang keempat ialah macam ni...ada gigi...tak tau nak panggil apa dalam bahasa melayu tapi omputih kata BASKET WAVE. Rupanya macam ni...




Ni contoh nozzle basket wave dan hasilnya. Selalu kita boleh buat guna nozzle ni untuk buat corak basket kat kek.





Yang kelima plak ialah nozzle daun. Nozzle ni penting ada selain yang PETAL tadi...Ya laaa...kalau dah buat bunga mesti ada daun kan...Tapi selain daripada daun...kegunaan nozzle daun ni sbenarnya pelabgai. Kita boleh buat ropol-ropol dan hiasan border mcm contoh kat bawah ni....



Contoh hasil dan nozzle daun....




sumber: Bzee bakery.blogspot.com

Actuallyy this info untukk rujukan hakuu...thnks kepada tuan punyerr blog yerr...saya tumpang copy masukk sini.....



PETUA NAK BUAT KEK (Untuk orang baru)


Ada terdapat berbagai jenis kek seperti kek mentega, kek span , kek sifon, kek keju dan lain-lain. Kek yang berlainan jenis ini mempunyai kaedah membuatnya yang berlainan. Sebagai orang yang baru hendak belajar membuat kek, anda hendaklah tahu beberapa perkara penting dalam pembuatan kek ini. Antaranya ialah :


1. Mengenali bahan membuat kek.
Bahan-bahan yang biasa digunakan ialah tepung kek, gula kastor, mentega/majerin, telur, serbuk penaik, soda bikarbonat, serbuk koko dan sebagainya. Anda boleh pergi ke pasaraya atau kedai menjual bahan kek dan mengenali bahan-bahan ini.


2. Peralatan membuat kek
Peralatan yang penting ialah mixer(pengadun). Buat permulaan anda boleh gunakan pengadun tangan untuk membuat kek mentega, kek span dan lain.Peralatan lain ialah pemukul telur (whisk), scrapper, mangkuk pengadun, senduk dan lain-lain. Ketuhar juga sangat penting. Untuk menghasilkan kek yang cantik dan masak dengan rata, sebaiknya gunakan ketuhar bersaiz besar seperti Europa, Zanussi ,Elba dan lain-lain yang berharga dalam lingkungan RM1000.


3. Kaedah Asas
Untuk membuat kek mentega, kaedah yang digunakan ialah kaedah mengkerim. Kaedah mengkerim ialah memukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.Kemudian barulah dimasukkan telur dan bahan-bahan lain. Untuk membuat kek span pula, kaedah membuih (foaming) pula digunakan iaitu memukul telur dan gula hingga betul-betul kembang dan gebu, barulah dimasukkan bahan-bahan lain.


Lain-lain perkara yang perlu diketahui ialah :
(a). Setengah jam sebelum memulakan kerja, keluarkan mentega dan telur dari peti sejuk supaya berada dalam suhu bilik. Jika guna mentega yang keras, agak sukar untuk memukulnya. Telur yang sejuk pula lambat kembang. Sediakan bahan-bahan lain di atas meja.


(b). Panaskan ketuhar kepada 180 darjah celcius selama 15 minit sebelum memasukkan kek kedalamnya. Adunan kek akan bertindakbalas lebih cepat dalam ketuhar yang panas.


(d) Jangan buka pintu ketuhar sebelum kek set. Dalam 30 minit pertama , kek sedang naik dan mengembang.Jika dibuka ketuhar,haba akan keluar dan proses mengembang akan terbantut. Kek akan jadi mendap.


(e) Baca arahan dalam resipi dengan teliti untuk menentukan kaedah yang digunakan.


(f) Bahan-bahan kering seperti tepung kek, serbuk penaik, soda atau koko hendaklah diayak bersama.


(g) Buat resipi yang mudah dulu seperti Kek Mentega Vanila, Kek Mentega Oren dan lain-lain.


Kesimpulannya, jangan takut untuk bereksperimen. Tidak mengapa jika percubaan pertama anda tidak menjadi kerana anda mungkin membuat kesilapan di sana-sini.Tetapi anda perlu belajar dari kesilapan pertama itu dan memperbaikinya pada masa akan datang. Good Luck!

**ihsan dari resipi noraini


MENGAPA KEK MEREKAH

Adakalanya kek yang kita buat menjadi merekah seperti gunung berapi yang meletus.Tentu ramai yang tertanya-tanya mengapa jadi begitu. Saya pernah membuat sebiji kek coklat moist yang mempunyai kandungan cecair yang tinggi. Apabila hampir masak , ia merekah dan rekahannya sangat luas. Nasib baiklah apabila sejuk, rekahannya kecut sedikit dan bolehlah ditutup dengan topping coklat fudge. Ada beberapa faktor mengapa kek jadi merekah iaitu:


1. Suhu oven terlalu tinggi
Suhu yang biasa membakar kek ialah 180 darjah celcius.Namun begitu setiap jenis oven mempunyai kepanasan yang berlainan. Apabila suhu terlalu panas, bahagian luar kek menjadi keras sedangkan bahagian dalamnya belum lagi kembang.Apabila bahagian dalam mengembang,ia akan menolak keluar dari permukaan kek maka terjadilah rekahan.


2. Terlebih serbuk penaik atau soda
Jika serbuk penaik atau soda bikarbonat tidak disukat dengan betul, ia tidak seimbang dengan jumlah tepung yang digunakan. Akibatnya ia akan menjadi terlalu kembang dan boleh mengakibatkan rekahan.


3. Kek terlalu kering
Ini berpunca dari kandungan tepung yang berlebihan dalam resipi atau adunan kekurangan cecair. Keadaan ini menyebabkan kek kering dan boleh menyebabkan rekahan pada kek terutama kek mentega.


4. Acuan terlalu kecil
Kadangkala acuan yang digunakan terlalu kecil untuk menampung adunan yang disediakan. Sebaik-baiknya adunan hendaklah dituangkan hingga 1/2 acuan sahaja kerana adunan akan naik dan mengembang.


Kesimpulannya untuk memastikan kek tidak merekah, pastikan perkara-perkara diatas diperbetulkan dan resipi yang digunakan boleh dipercayai. Letak kek di bahagian tengah oven supaya tidak terlalu panas. Masa membakar yang biasa bagi kek mentega ialah 1 jam dan kek span atau sifon pula lebih kurang 45 minit.

**ihsan dari resipi noraini


MASALAH MEMBAKAR

Masalah yang sering dihadapi


Jarang sekali kita dapat menentukan kenapa kek tidak menjadi seperti pada gambar resipi. Perlu diingat, semua bahan hendaklah ditimbang dengan betul dan gunakan penimbang serta camca penyukat dan acuan tin yang ditetapkan dalam resipi. Jangan sekali menggunakan cawan kopi atau cawan the tetapi gunalah cawan sukatan metrik dan janganlah menggunakan camca teh atau camca makan di rumah tetapi gunalah camca sukatan.

Apabila kek sedang dibakar, jangan sekali-kali membuka pintu ketuhar sebelum tiga suku membakar kerana angin yang berlainan hawa akan membuatkan kek mendap di tengah-tengahnya. Di bawah disenaraikan masalah lain dan sebabnya.

Kek terlalu lembab dan leper

- Terlampau banyak cecair
- Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya
- Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya
- Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus

Kek merekah di atas

- Ketuhar terlampau panas atau acuan kek tidka diletakkandi tengah-tengah ketuhar
- Kekurangan cecair
- Acuan tin terlalu kecil

Kek yang mendap di tengahnya

- Ukuran acuan tin tidak betul
- Sukatan bahan tidak tepat
- Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat
- Pintu ketuhar dibuka terlalu awal

** sumber :- www.chef-wan.com


Petua2 buat kek...

1) nak tahu dah cukup kembang ke tak . Senduk adunan butter & gula yg dipukul tadi dgn senduk kayu ...lps tu tuang semula...kalau nampak mcm nak jatuh adunan tu kira dah kembang la tu...
2) Kalau x de mixer, pukul dgn senduk kayu...1 arah shj...kalau ikut jam, ikut jam sampai habis...jgn caca-merba
3) Oven kena panaskan dulu sblm masukkan kek
4) Kedudukan tempat dlm oven gak... biasa letak kat tgh2

Lain2 tips- copy dr internet

- Pastikan mentega tidak terlalu keras atau terlalu lembik.

- Ratakan sekeliling adunan kek (sebelum dibakar) dan pastikan bahagian tengahnya 'berlubang' supaya ia rata bila masak nanti.

-Telur dan butter letak kat luar suhu bilik sampai lembut butter dan telur tak sejuk.
-Guna speed medium hand mixer, pukul gula ngan butter skali masuk sampai lembut kaler kuning pucat or fluffy skit. Tak boleh terlebih pukul. Kalu nampak butter ngan gula separate maknanye terlebih pukul.
-Slowkan speed mixer tapi jangan padam. Perlahan² pecahkan sebiji telur kedalam mangkuk gula+butter tadik. Pukul sampai rata / tak nampak telur lagi. Ulang teknik ini sampai telur habis. INgat: JANGAN LETAK HIGH/MEDIUM SPEED. Pukul adunan sampai tak nampak traces of eggs.
- Bila dah abis telur, berhenti pukul. Dengan spatula leper, kaup satu scoop tepung kedalam adunan. Bancuh tepung dengan adunan perlahan² dengan cara scooping. Jangan buat cara putar. Caranya: masukkan spatula seolah2 cam nak scoop, scoop adunan, n then scoop kat tempat lain plak. THIS IS IMPORTANT TO REDUCE THE AMOUNT OF AIR LOSS. Kalu tak paham part ni, mesej aku.
-Last skali baru masuk perasa kek. Kalu guna essence, letak skang. Kalu gune oren/lemon, letak skang. Cara gaul perasa ni sama cam gaul tepung tadi.

Important:
1. JANGAN LUPA BIARKAN TELUR NGAN BUTTER DALAM SUHU BILIK SEBELUM STAT MASAK.
2. SUHU OVEN 350F/178C
3. JANGAN TERLEBIH PUKUL BUTTER. KALU DAH SIAP Semua NAK BAKAR, TENGOK ADUNAN BUTTER TERASING DARI ADUNAN MAKNaNYa TAK JADIK KEK TU.
4. KALaU NAK BUAT DUA ADUANAN, DOUBLEKAN SUKATAN BAHAN².
5. LAST TAPI PENTING SKALIK, BARANG UTENSILS YANG DIGUNAKAN, SATU PUN TAKLEH BASAH. BASAH TAK JADI.

SELAMAT MENCUBA!

Assalamualaikum...

hari nihh merupakan hari yang bersejarah buat aku dan hubby, almaklumlah tarikh keramat nihh adalah tarikh di mana kami disatukan..6 tahun yang lalu 060604-060610....untuk meraikan hari yang bersejarah kami nihh haku punn watlahh sebijik kek yang memang feveret hubby dan anak2....takpuas2..iaitu Lapis cheese with coklat ganache...

sambil2 buatt kek lehh lahh hakuu test wat bunga rose from cioklat ganache..cubaan kali kedua...tambah pulakk hubby dah belikan set nozel..tukk hakuu soo dengan nozel yang betul dan bancuhan coklat ganache yang betul maka terhasil lahh rose from coklat ganache....puass hatii lahh buatt kek nihhh...eemmm saperr yang nakk tempahh lehh lahh call 0128686930..wat promosii japp....

actually kitorang dah sambull awal semalam lagii dah makan besarr..soo hari nihh ingat nakk ghii kendurii di kudat..tengokk lahh camana..anak2 pun tengahh tidoo..tengaharii lahh katokann memangg time tidoo...perutt pun takdolahh lapar sangat..baru jerr makan nasi...singgang daging, goreng ikan tongkol berebus, kerabu mangga...rasernyerr nihh lahh menuu spesell hakuu di harii bersejarah nihh...hahahah kalu tak ghi mana2 nakk gakk haku masak spesell skitt...tengokklahh menuu malam nantii plakk camana.....eehh dah citoo topik lainn plakk.....

eemmm...6 tahun sudah perjalanan hidup haku bersama suami, setakat nihh akuu bahagia sangat...sangatt bahagia...bersyukur kepada Allah di kurniakan seorang hubby yang begitu loving, caring, spoting, dan yang paling penting banyak membantu haku dalam menguruskan rumahtangga kamii..anak2, keje umah, masak-memasak..sumerr lahhh tuhh yang wat hakuu bertambah2 bahagia...tuhhh mudah-mudahan kebahagian kurniaan dari Nya nihh akan kekal hingga ke akhir hayat...hakuu rasa tiada hadiah yang lebihh bermakna dari kasih sayang dan pengorbanan yang hubby bagii utntukku....mudah-mudahan haku pulakk dapat membahagiakan dia dan menjadii isteri solehah di sisi dioo.....AMIN

dalam perkahwinan memang memerlukan persefahaman....dan keserasian...bantu-membantu dan yang paling penting bertanggungjawab terhadapo keluarga yang dibina...barulah kebahgiaan akan mengiringii perjalanan rumahtangga...bersyukur atas kurniaan anak-anak yangg begitu berharga..tiada harta yang paling bernilai selain dari anak2 anakku.....menceriakan kehidupanku sebagai ummi dengan keletah2 mereka amat mendamaikan hatiku...mudah-mudahan mereka akan berjaya di dunia dan di akhirat AMIN. membesarkan mereka dengan bantuan dan dorongan suami memudahkan tugasku sebagai ummi dan isteri..terima kasihh kepada hubby yang banyakk membantu..tiada hadiah yang bernilai untuk di berikan di hari bahagia nihh..mudah-mudahan kasih sayang dari ummi dan anak-anak akan membahgiakan abah selamanya.....ampun dan maaf andai selama 6 tahun bersama ummi ada wat salah silap yang sengaja atau tak sengaja dan semoga kita tabah dan sabar dengan setiap ujian Allah dan melayari bahtera rumah tangga dengan ikatan kasih sayang yang berpanjangan......AMIN






KEK LAPIS CHEESE.TOPING WITH COKLAT GANACHE....DECO WITH COKLAT ROSE



HEPY ANNIVERSARY 060610..UMMI N ABAH..tak cukup ruang dah tuk tulisan blasahh jerr..kat tepii...semak skitt lahhh



CLOSE-UP ROSE..Camera cikai jerr tak dapekk lah nak close-up betui....layann jool lahh cobaan kali kedua beruu jadii rosee hehehh....3 kuntum..mean that I LUV U.



LAYANNNNN.....ngeh..ngehh


NIHH LAHH RUPERR KEK TUHHH...CEDAPPP BANGATTT....OK SAPERR NAK TEMPAHH LEHH TEMPAHH YERR..REGE..NANTII DI MAKLUMKAN MELALUI sms 012-8686930...HEHHEHE




On the way nak ke restoran pantai..emmm 2 jam gak dari kudat.....cam nak gi Kota belud plakk.....jalan-jalan carik makan...



Naaa...sampaii sudahh di restoran pantai.....Pitas



Seyuman..ibu dan anak....saper paling manihh gakk ehhh...heheheh



seyuman abah dan anak.....anakk nyerr senyuman lahh yang manihh...hehehhe



menuu...pertamoo dahh sampaii....ikan putehh sweet sour...terlebihh sweet n sour...laa pulakkk...hakuu masak kat umahh laghii sedapp....heheh




sawii goreng ikan masinn...orderr kailan ikan masinn dii hantarr nyerr sawii..layann joo lahh..



sotongg gorengg tepungg...eemm yang nihh sodapp...




supp campurr....ok bestt jugakk




si kak langg tongahh menikmatii kek anniversaryy nihhh.....layann...



ummii tongahh potongg kekk........anak dahh hebohh suhh potongg...

gelagat anak2ku....














oklahh jumperr lagii to the next entry....ciowww