NASI KERABU IBU MERTUAKU....HIHIHIHIKKKKK

SALAMM....

Dah lama tak update blog...heheheh hari nihh cuti Good Friday soo lehh lahh nak post aper2 kat dalam blog akuu nihh...kali nihh aku nak share ngan korang resepi Nasi kerabu...lama sudah aku tak makan nasikk kerabu..soo hujung minggu yang lalu..akuu bikin lahh ini nasik kerabu....actually..nihh adalah resepi ibu mertua kuu...kalii nihh akuu watt lauk simple jerr ayam goreng.,.selalu makan ngan ayam percikk...huhu len kali lahh kann......

nak citoo pasal nasikk kerabu nih..untuk pengetahuan korang duluu2 masa anak dare akuu tak pandaii punn makan nasikk kerabu nihh apatah lagii membuatnyerr..jauhh skalii lahh..orang negeri sembilan nihh pandai masak lomak cili apii joo kann...hahaha lopehh jerr kawin terus lahh pandai makan..n pandaii watt..thank for hubby sebab aja aku wat nasi kerabuu versi ibu mertuakuu nihh.....akuu rasa nihh lahh nasik kerabu yang paling sodapp....hahahah masuk bakul angkat sendiri lah gamaknyerr.....

jomm kitoo layan resepiii....n picture2 yang akuu snap.....huhuhu




nih nasi kerabu

masak macam nasi biasa, tambah pewarna or guna bunga nasik kerabu tuu lagii comei lahh, letak kunyit pun blehh gak, akuu belasah jer warna purple yang ada kat rumahh..n letak serai bagi wangi.......tu jer.




nihh plakk sambal tumis

bahan-bahan
2 cawan santan kelapa (pekat)
3 sudu lada kering yang sudah di blender(agak2 lahh pedasnyer ikiut citarasa masing)
4 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1 batang serai
1 keping gula beku
garam dan gula secukup rasa

kalu suka leh letak budu dalam sambal tuhh.

cara-cara nak masak

masukkan tumis bawang kecil dan putih yang telah diblender hingga naik bau, masukkan lada kering kacau hingga masak cili, kemudian letakkan santan, gula ,garam, gula beku dan masak hingga pekat, then letak serai dan last sekali masukkan budu dalam sambal biarkan sampai pekat dan naik minyak.




Sambal ikan

bahan-bahan

2 senduk kelapa parut yang telah digoreng hingga kuning2
1 ekor isi ikan kembung
2 biji bawang merah
garam
gula
asam keping


cara-cara

1. goreng kelapa parut tuihh jangan sampai kuning sangat lahh...lebihh kurang sapa dio kering.. ja
2. ikan kembung tadi rebus dengan garam dan asam keping ambil isi dan tumbuk bersama bawang merah.
3. gaulkan ikan yang telah ditumbuk dengan kelapa dan goreng semula atas kuali tanpa minyak, masukkan garam dan gula sikit.(sambal nihh tahan lama tauu sebab dah masak banyak kali)




solok lada

actualy solok nihh jiran akuu bagii...soo tak payahlahh aku bersusah payah membuatnyerr lagii...eemm lengkap lahh eksesorii nasik kerabu akuu harii tuhh.....

bahan
Lada besar warna hijau
kelapa parut
isi ikan
santan pekat
garam
gula

cara2
1. tumbuk isi ikan hingga hancur dan kelapa parut juga di tumbuk bersama letak garam dan gula.
2. belahkan lada besar di tengah2 dan masukkan isi ikan dan kelapa yang telah ditumbuk.
3. masakan bersama santan pekat.



inilah hidangan nasik kerabu akuu....

aksesori yang tak aku masukkan adalah

Ulam-ulam
Timun,taugeh, kacang pjg, bunga kantan......racik halus2 untuk dimakan bersama nasik kerabu

optional lauk
ikan goreng celup tepung, daging bakar, ayam percik, daging kunyit....ikut selera masing2 lahh...

aksesori yang lain
boleh juga dimakan bersama telur masin, keropok ikann....eemmm sodap

satu lagii
air lada tuhh blender jer cili api+cuka+garam dan gul, dan budu................layannn

Comments:

There are 0 comments for NASI KERABU IBU MERTUAKU....HIHIHIHIKKKKK

Post a Comment