KARIPAP SARDIN.....teringin nak wat karipap..

Salam sumerr...

mingguu nihh nak share ngan korang resepi karipap sardin....dah lamoo tak buekk karipap..konon nak test acuann karipap yang baruu belii...tapii malangnyerr acuanbn tuhh ghaib..tiber2..heheh tak lain dan tak bukan kerjqa anak-anakkuu lahh tuhhh....tah mana2 dahh kena humban.....biasolahh kann anka ghamaii....

last sekalii terpakso lahh hakuu klim pakai tangann...macam ruperr n bentukk lahh karipap hakuu tuhh.....buatt tak banyakk dalam setengah kilo tepung jerr...dapat lahh bawak gii skulahh makn2 ngan geng kantin..heheh

jom layann resepi...

untuk inti

2 tin ikan sardin
5 biji kentang
bawang kecil, puteh untukk menumis (kuantiti agak2 lahh ye)
cili kering blender (IKUT PEDAS)
bawang besar di potong dadu
garam dan gula secukup rasa

cara2

1. tumis bawang n cili blender hingga wangii masukkan kentang yang telahh dipotong dadu dan digoreng terlebih dahulu.
2. masuukan ikan sardin dan lecek hingga hancur ikan tuhh.
3. letak garam dan gula secukup rasa dan bawang besar yang dipotong dadu.
4 masak hingga kering.

Kulit karipap

1/2 kg tepung gandum
2 sudu shortening
4 sudu marjerin (dicairkan)
3/4 cawan air garam


1. gaul tepung bersama shortening dan marjerin
2. masukan air dan uli hingga jadi doh.(jangan lembik sangat)


jom layann gambauuu.....




nihh ruperr intii sardinnnyerr....bercampur kentang blehh tukarr saama ubii keledek, ayam or daging ikut selera masing2.



doh yang telahh di bulat2 kann kecik2...



canaii dulu baruu letakk intii n clim...guna tangan



tengokk lahh karipap akuu tuhh berbagai ruperr n bentukk.....



nihh fokuss yang comeyy skitt lahh..heheheh



yang dah siapp gorengg...goreng ngan apii perlahan dan minyakk banyakk okehh....selamat mencuberr...rasanyerr sedapp jugakk lahh lembut n rangupp...heheh

Comments:

There are 0 comments for KARIPAP SARDIN.....teringin nak wat karipap..

Post a Comment