Assalamualaikum...

kapada pembaca blog yang budiman....harii nihh haku nak tunjuk cara-cara buatt karipap pusingg....baru jerr makan karipap sardin minggu lepas..hari tamuu hubby beli ubi keledek..suhh wat inti karipap..alamak hubby akuu nak makan karipap lahh pulakk...so haku pun menggaban kan diri wat karipap pusingg..tak pernah buatt pun peess time....apoo laiee gii asess kat tennet lahh hakuu mencari resepii yang berkonan hi hatii...banyakk lahh jumperr reesepi tapii pilih yang berkonan dekk hatii joo lahh..timoo kasihh kepada yang empunyerr resepii eekk...

jomm layannn hakuu watt karipap pusingg...yang tak berapa berpusingg..hakuu tertinggal satu stepp pusingg..soo yang berpusing katt tongahh joo....jommm layannsss...



jom layan resepi...

DOH MINYAK

300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam
* Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan

DOH MARJERIN

150gm tepung gandum
100gm marjerin...sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan.

Untuk inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2. biasanya menggunakan inti keledek.

Inti keledek
2 biji ubi keledek, dipotong kiub
1 biji bawang besar, dipotong halus
2 ulas bawang putih, dipotong halus
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk ( Guna udang basah pun ok )
3 sudu besar serbuk kari
1 pelepah daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus
* Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api.

jom layannnn gambauuuu..



STEP BY STEP...



NIHH DOHH MARJERIN



YANG NIHH DOH MINYAK



LETAKKAN DOHH MARJERIN KE DALAM DOH MINYAK DAN GUMPAL MENJADI BULAT SEBELUM DI GELEK



GELEK NGAN PENGGELEK JADI CAM GINI



PAH TUHH GULUNG CAM GINI macam swiss roll STEP LEPAS NIHH HAKUU TERTINGGAL....KORANG GELEK SEKALI LAGI DAN GULUNG SKALI LAGII SEBELUM DI POTONG (Maksudnyerr gulung 2 kali lahh..baruulahh kulit karipap akan berpusing ngan cantiknyerr)




lepas tuhh barulahh dipotong...



nihh lahh ruper sebelum digelek skali lagi..



masukkan intii guna acuan karipap untukk klim...hakuu klim pakai tangan jerr cos acuan karipap tuhh bungerr tak comeyy..heheheh oklahh sib baikk pandaii gak klim karipap....bonusss...



nihh lahh uperrnyerr...huduhh gakk lahhh tapii janjii yumyum...



okkeyy dahh siappp di gorenggg...selamatt mencuberr yerr kengkawann..kaluu belii kat kedai nihh RM 0.50 tauu...buatt dapat lahh 30 biji..puass makann bahh..siap2 sedekahh lagii kengkawann kek skolahh...heheh dapat pahala...AMIN

tipss untukk goreng karipap minyakk mestii banyakk dan apii perlahan yerr barulahh dapat karipap yang rangupp...tahan lama...selamat mencubooo...

Comments:

There are 0 comments for kARIPAP PUSING....yang tak berapa berpusing..tapii rasa tetapp..yumyum

Post a Comment