Assalamualaikummm...

sementaro nak menunggu kek span den sojukk...den pun nak amikk kesempatan menghapdet blogg nihhh....as we all know, semalam dah berakhir majlis anugerah kecemerlangan kek skolah..soo skali lagii tanggungjawab menyediokan menu VVIP tuhh denn lahhh....apoo lehh buekk chekguu skrang nihh kono serba bolehh...almaklum lahh di samping tugas mengaja adoo laiie tugehh lainnn contohh hee kalau adoo mejlis cam gini cekgu cekgii gakk yang kono uruskann....sooo oleh keranoo yang menurut perintahh mohhh lahh kitoo layann beberapoo menuu yang den buekk untukk VIP..

nak koba den nihh terror naahh masakk takk yoo dohh ghamaii laiee yang pandai2 heheh...tapiii sobab kojo den nguruskan bahagian makanan nihh sooo denn punn nolong lahh masakk untukk mudahkan laiee kojo denn tak yang nak orxder kek tompekk lain yang tak berapoo sodapp tuhh...huhuhu..almklumlahh dokk kek sini biasoolahh kann tompek org kekadangg tuhh tak dapekk nak ikut seleroo kitoo dohh.....


skolahh bagii kek den RM15 hinggit untukk menuu VIP nihhh yang nak makan eehh lobihh kurang 16 kepaloo lahhh...tap[ii alhamdulillah denn takdoo amikk untungg punn...tolong masak yooo..dapekk lah dalam 30 orang makan nasikk n laukk yang den masakk....tuu lahh pasall takdoo untungg..denn nihh kaluu bab masakk nihh tak pandaii nakk buekk hatii koringg....dohhh..memnag takk lehh juall lahh kann..takpolahh yang kurang atau terlobih mintakk di halalkann lahh yoo tuhh kiroo amal jariahh den lahh..berniago sambil beramall...aminn....kok sodapp makan alhamdulillah kokk takk sodapp punn ontokk2 yoo lahh janji makan preeee...hahahahahh konyanggg yoo takkk???????

nakk katoo menuu VVIP punn sogann yooo..tapii denn buekk masakk kg yooo...resepii omakk denn lahhh..............hahahah yangg pontingg sodapp kannn jommm layannnnnn...




MASAK LOMAK CILI API DAGING SALAI

Bahan-bahan

1. 1 kilo daging
2. 11/2 biji kelapo
3. segenggam lado api (kalu tak nak podeh kurang kan lahh)
4. 3 ulas bawang puteh
5. 2 batang serai
6. garam secukup raso
7 2 inci kunyit hidup ( agak lahh kuning ehhh tuhhh yooo)kok tak kuning tambah laiee..ngan syarat kunyit hidup kok nak pakai yang serbukk lehh gakk tapii kurengg menyogat lahhh...aroma takdoo...hehehh

cara2 bikin

1. letak garam dan kunyit pada daging n salai atas api arang keyy...sampai kering lahh...
2. lada api dan kunyit ditumbuk bersama bawang puteh, serai dititik dan masukkan kedalam periuk yang berisi daging, letak air sedikit dan masak daging bersama bahan tumbuk tadi hingga air kering dan daging empuk.jangan luper letak garam.
3. masuukan santan, asam keping dan biar hingga mendidih dan masak. kacau untukk elakkan kuahh berketul...
4. optional boleh letak pucuk ubi, kentang, asam

NIlahh ghoman daging yang dah di salai tadii.....





daging yang telah dilemur ngan garam n kunyit



tongah salai bawah bara arangg...wangiiiiii nampakk tak adoo sayapp bakarr sekali..huhu lamoo dah tak bakar sayapp...apoo laiiee menumpangg lahh dah kebotolan nak bakar daging...yumyummm lazatttt....



nihh yang dah siapp bakarr....



dagingg yang telahh dipotong2 before masakkk....gulaii





AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan2

1. 1 ekor ayam (hakuu belii peha jaaa...sodapp)
2. 2 batang serai (blender)
3. 3 ulas bawang merah (blender)
4. 3 ulas bawang puteh (blender)
5. 1 biji bawang besar (hiris)
6. segengam rempah ketumbar (blender)
7. lada kering ( agak2 jer ) tak payah potong
8. garam secukup rasa
9. pewarna merah
10 daun kari


cara-cara nak buat

1. perap ayam bersama bahan blender dan hirisan bawang besar, lada dan daun kari selama 1/2 jam..lama lagi bagus.

2. letak garam jangan luper. n pewarna merah..agak2 merahh lahh..jangan banyak sangat..setitis pun cukup.

3. panaskan minyak n goreng...sampai warna keemasan...hakunyerr tuhh dah terlebih emas tuhh..hahaha

TIPS: tujuan letak pewarna supaaya bila ayam tuhh digoreng warnanyerr keemasan merahh gituu..macamm kat kedaii mamakkk tuhhhh...rahhsiaaa nihhhh...tau kat mamak marahh dioo...heheheh...

masa menggoreng tuhh masukkan jerr bawang daun karii dan lado kering..goreng bersama ayam hingga garingg..bauunyerrr hmmmm mengancamm..makan masoo penehh2 lagii bestt...

hakuu pernahh wat goreng puyuhh camnihhh lagiiiiiiiii besttttt bangattt.............yumyummm



SAMBAL UDANG


yang nihh korang masakk lahh ikutt versii masing2 yooo....ponekkk dahhh nantii adoo maso akuu editt postt nihhh....


SAYUR CAMPUR + SOTONG


nihh punn samoo gakkkk MASAK LAHH IKUT VERSI KORANGG..SENANG BA ITUU...CAMPAK2 SAJA BAHH...


SAMBAL BELACAN MANGGO



BAHAN-BAHAN

1. Belacan (agak2 yoo lahh) kok nak rasoo belacan lotak banyak kok nak rasoo sikit lotak sikit.
2. Cili api.(segenggam) ikut selera lahh..akuu guna segenggam jerr memang kaww2 lahh podehh nyooo...
3. 4 biji cili merah besar
4. 3 biji tomato
5. air asam jawa
6. perahan asam limau
7. garam
8. gula
9. hirisan mangga



cara2

1. blender cili api, asam jawa, lada besar, tomato, garam, gula, belacan.tak payah letakk airr....guna air asam jawa n tomatoo jerr..
2. letakk manggo hiris
3. rasa garam dan gula n perah asam limau nipis sikit jerr...siapp..lehh ngapp2...

SELAMAT MENCUBA KENGKAWAN....LAYANSSSS

Comments:

There are 0 comments for JENG..JENGG..MENU VVIP n VIP sempena Majlis Anugerah Kecemerlangan SEMVOKKU

Post a Comment