JAPANESE CHEESE CAKE....request from hubby

Assalamualaikum....sumer

hari nihhh hakuu wat cheese cake again...request from my hubby..hajat nak wat exkperimen ke ompek...CMC with ganache..hubby koba dah boring makan kek cekelet..nak buekk cheese tart plak ..dekk keranoo takdoo acuann lagiii...haku pun blasahlah cheese cake lagi..kali nihh japenese nyoo resepi...ummanggngaii bahan2 ehhhh mamangg banyakk giloo..rasoo takk tauu laieee lahh kek dah masak nak tunggu sojukk duluu..cheese cake kono makan sojuk2 baruu sodapp....kebetulan nengokk bebahan dalam poti aiss sumoo adooo...blasahh yoo lahhh....

JOM LAYAN GAMBAUU....




Nihh baruu jerr masakk....actually dalam tenet tuhh ceng gini lahh gambauu nyerr.....originally....







nihh hakuu modifiedd letakk blueberry filling nengokk lamm esbox adoo laiee...blasahh jerr lahhh...



yumm..yummm..lemakk berkrimmmm.....harii tuhh watt takk lemakk sangat...kalii nihh memangg peoo cheese cakee nihh....soadappp bangatt....


jom layann resepii ehhh camanooo


JAPENESE CHEESE CAKE

Bahan-bahan ( 18cm )
• 250g cream cheese
• 200g sour cream/plain yogurt (AKU GUNA REDUCE CREAM JAHH)
• 30g butter
• *40g gula halus
• *20g susu pekat manis
• *20g madu
• 2 biji telur kuning
• 1 biji telur
• 100ml fresh cream
• 50ml fresh milk
• 25g corn starch
• 1/2 biji lemon jus
• 1/2 biji kulit lemon
• 10 titik vanila oil



Cara-cara

1.Panaskan oven pada suhu 180C. Cream cheese, butter dan telur mesti berada pada suhu bilik.
2.Letak cookies padat-padat ke dalam loyang. Resepi untuk cookies ini boleh rujuk di sini (haku guna biskut marrie lebihh harii tuhhh jerr)
3.Letak cream cheese dan butter ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk cream. Masukkan bahan yang bertanda (*). Pukul lagi 1-2 minit.
4.Masukkan sour cream. Mix sampai sebati. (yang nihh hakuu guna reduce cream nestle)
5.Masukkan pula (ikut turutan), telur kuning-> telur semua -> corn starch -> fresh cream -> fresh milk -> lemon -> vanila. Kacau biar sebati.
6.Tapiskan adunan masuk ke dalam loyang yang mengandungi cookies. Buang kulit lemon yang terlekat pada penapis.
7.Bakar kek pada suhu 180C selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 150C. Bakar lagi selama 60 minit. Biarkan sejuk di dalam loyang. Tak perlu test dgn lidi sebab cheesecake memang lembik.. akan keras sendiri bila dah sejuk.
8.Bila dah sejuk, keluarkan dari loyang. Kemudian simpan dalam peti ais. Biarkan sehari sebelum dimakan untuk menikmati keenakkan cheesecake ini.


HOKEYY LAHH SELAMATT MENCUBOOO YOO KENGKAWANN..BAHAN2 EEHHH MEMANGG MAHALL LAHH CIKITT..TAPII TAKPOO DAPEKK BLAJA SAMBILL MAKAN NGAN PUEHH HATIII....KOKK ADOO LOBIHH LAGII LEHH LAHH BAWAKK SKOLAHH ESOKK.....HEHEHEHH

Comments:

There are 0 comments for JAPANESE CHEESE CAKE....request from hubby

Post a Comment