IKAN PERCIK HARI MINGGUU.....SEBULAN SEKALI..HAHAH

niii..menuu hujung minggu jerr...bab tuhh akuu bagi nama dioo ikan percik harii minggu jaaa..hahhaha

duluu tak pandaii pun makan ikan percikk nihh..tapii jakk kawin ngan hubby pandaii makan n pandaii lahh buatt....resepii originally darii hubby kuu...n dioo lakk menuntut kek omakk dioo lahhh.....

akuu nihhh pahh kawinn lahh baruu pandaii makan masakan pantaii timur nihh..kaluu dakk eemmm yang denn kona masak lomakk cilii apii jooo siann..kannn..apoo tak eehhh lahir2 yooo dah makan masak lomak cilii apii tuhh lahh pasalll.......


menuu nihh akuu masak hari ahad yang laluu....biasoo lahh harii tamuu kannn ikann segar2..hijau = biruu lagii mata n kulit dioo tak kono ais lagiii...kaluu kau dah balikk n9 sokk tak dapekk lahh nakk jupoo ikann laguu nihh....yang jupoo perut dahh terburaii mato merahh banyakk lahhh....hahahhah..apoo lagii hubby akuu pun mengoder jerr lahh...mi..wat percikk harii nihh.....hmmmmm ikut lahh....kojo akuu buekk kuahh joo yang membakar eehhh dioo lahhh..sib baikkk aku ngan hubby nihh hobby samo...memasakkk...hehehhe sonang citoo skitttt..nak makan apoo bikin saja bahhh.....

keyy lahh tak yah citoo banyakk2 jomm layann gambauu n resepii nak bagi hang pa terkeliukkk skittt...nantii hujung minggu lehh watttt......




naaa..siapp udahh untukk dii ngap.....ngapp.....sodapp bangatt.....



nihh tongahhh bakarr nihhh....kojo hubby akuu lahh nihhhh......panehhhh bakar kek luarr lakk tuhh ngan apii arang..tak mainn oven or microwave dohhh apii gass lagii tak main...tak original katoo hubby akuu...layannn joo lahh....




yum..yummm..orang kg lehh tryyy yoooo....jangan asyik masak lomakk cili apii yoo..muakk denn...........

IKAN PERCIK IBU MERTUAKU LAHH...

BAHAN-BAHAN

5 ekor ikan kembung (1 kilo)
kat kudatt nihhh regenyerr lebih kurang RM7 lahh..segarrrrrrr maaaa....
1 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 keping gula melaka (org kelantan panggil nise hokk juai keping2 tuhh)
1/2 keping asam keping( option tak letak pun tak pe akuu bubuh skit nak bagi masam skit)
sedikit budu ( option )
gula dan garam secuklup rasa
sebiji kelapa (ambil santan yang pekat)


Cara- cara nak bikin

1. ikan gaul ngan garam n kunyit
2. bakar ikan guna apii arang
3. masukkan santan pekat, bawang-bawang yang telah di blen or tumbuk.
4. masukkan gula nise, garam, gula, asam keping, masak hingga pekat jangan sampai pecah minyak.
5. last skali letak budu skit aahhh..kalu suka tak letak pun tak per.
6. ikan yang dah masak di bakar tadi, curah lahh kuah percik kat ikan n biar atas apii...sekejap jer bagi kuah mesra ngan ikan...

ok siap..
harap korang paham lahh yerrr bahasa den pun dah caca merba dah nihhh.....

ok selamat mencuboo.......

Comments:

There are 0 comments for IKAN PERCIK HARI MINGGUU.....SEBULAN SEKALI..HAHAH

Post a Comment